Connect with us

Contrair beleggen in Pinterest

Aandelen

Contrair beleggen in Pinterest

Digitaal prikbord Pinterest was in 2011 één van de 50 beste websites ter wereld. Het aandeel staat de laatste tijd flink lager maar indien de groei- en uitbreidingplannen slagen, zijn beleggers van nu zeker van fors rendement.

Aandeel Pinterest:

  • Pinterest is een web-prikbord voor consumenten
  • Hoewel het een populair medium is, viel de groei buiten Amerika tegen
  • Het aandeel is daardoor flink gedaald
  • Contraire beleggers pakken nu hun kansen want de groeiplannen en -prognoses zijn veelbelovend

Pinterest is een soort digitaal prikbord. Gebruikers kunnen content (meestal afbeeldingen of video’s) verzamelen op prikborden. Die worden vervolgens gedeeld met andere gebruikers. In 2011 werd het platform gerekend onder de 50 beste websites ter wereld.

Pinterest is een Amerikaans bedrijf en webapplicatie waarop moodboards en prikborden een geheel nieuwe dimensie krijgen. Het bestaat sinds 2009 toen het werd opgericht door Ben Silbermann, Paul Sciarra en Evan Sharp. Sinds 18 april 2019 staat het aandeel Pinterest genoteerd aan de New York Stock Exchange.

Waar andere social media persoonsgericht zijn, is Pinterest meer idee-gericht. Aan de hand van verschillende zoekfuncties kunnen consumenten afbeeldingen en filmpjes – ook wel ‘pins’ genoemd – vinden die vervolgens onder categorieën of kopjes kunnen worden geplaatst. Zo kunnen consumenten hun toekomstige droomhuis inrichten of inspiratie opdoen voor een aankomende vakantie.

Opkomst aandeel Pinterest als applicatie

Toen in 2011 de applicatie in Apple’s AppStore verscheen, namen de gebruikersaantallen toe met onverwacht grote hoeveelheden. Niet alleen qua downloads liepen de zaken op rolletjes, ook de pers was lovend over Pinterest. Time magazine plaatste Pinterest in de top 50 beste websites van 2011 en eind dat jaar stond volgens online marketingbureau Hitwise Pinterest zelfs in de top 10 meest bezochte social media websites.

Deze successen bleven niet onopgemerkt. Het trok de aandacht van private investeerders, de zogenoemde durfkapitaalbedrijven. In mei 2012 investeerden onder meer Rakuten, Bessemer Venture Partners en Andreessen Horowitz in Pinterest. Alleen al het Japanse ecommercebedrijf Rakuten investeerde $100.000.000 in Pinterest. Pinterest werd op dat moment op grofweg $1,5 miljard gewaardeerd. Door verdere aanpassingen werd de website steeds toegankelijker waardoor meer en meer consumenten gebruik gingen maken van het platform.

Van prikbord, naar verkoopsite, naar aandeel

Vooral in Amerika zien adverteerders heel veel nut in het gebruik van Pinterest. Door hun producten op hun eigen bedrijfspagina te ‘pinnen’ hebben potentiële klanten gelijk een overzicht van wat een bedrijf te bieden heeft. Dankzij het zogenaamde Pinterest Analytics kunnen adverteerders en aanbieders bijhouden hoeveel vraag er naar een product is en hoe de vraag wijzigt.

Binnen de Amerikaanse landsgrenzen is Pinterest vooral geliefd als verkoopsite; van de $280 miljoen omzet in het derde kwartaal was $251 miljoen van Amerikaanse consumenten. De overige inkomsten kwamen van andere gebruikers. Hun aandeel bedraagt 10.1% van de totale omzet. Hoewel deze omzet nominaal bezien minder is dan de inkomsten van Amerikaanse gebruikers, is de relatieve stijging van inkomsten uit non-Amerikaanse gebruikers 212% ten opzichte van 2018.

Val van aandeel Pinterest

De derdekwartaalcijfers van 2019 van Pinterest werden met gemengde gevoelens ontvangen. Hoewel er wel degelijk groei zat in het aantal gebruikers van de website en de omzet met maar liefst 47% was gestegen ten opzichte van een jaar eerder, waren beleggers en investeerders toch teleurgesteld in de inkomsten uit non-Amerikaanse gebruikers. Een bijkomende teleurstelling was de ‘kleine’ omzetstijging van 47% ten opzichte van 62% een kwartaal eerder. Het rapport werd gevolgd door een koersdaling van 22,5%, een koersdaling waarvan het aandeel nog steeds moet herstellen.

De cijfers zelf waren overigens helemaal niet slecht. Er zijn dan ook verschillende aanleidingen voor de koersdaling. Enerzijds vreesden beleggers en investeerders voor de mate waarin Pinterest uitbreidt. Ze zijn bang dat er niet genoeg capaciteit is om alle nieuwe gebruikers aan te kunnen. Waar aandeelhouders vooral moeite mee hadden, was het feit dat de ARPU (average revenue per user ofwel de gemiddelde omzet per gebruiker) van non-Amerikaanse gebruikers tegenviel. Biiten Amerika is Pinterest nog lang geen marktplaats. Het aandeel bleef dalen en bereikte op 13 december 2019 zelfs een absoluut dieptepunt in de geschiedenis van het bedrijf: $17,45 per aandeel. Dit getal is maar liefst twee keer zo klein als de piek die het bedrijf augustus 2019 behaalde. De waarde van het aandeel stond toen op $36,56.

Contrair beleggen aandeel Pinterest

Contraire beleggers pakken nu hun kansen want zij zien potentie in de internationale uitbreiding van het bedrijf, of liever gezegd, de Westerse concentratie. In plaats van klakkeloos adverteermogelijkheden aan te bieden in elk land, geeft Pinterest in een brief aan zich vooral te concentreren op het veroveren van de deelmarkten in West-Europa en enkele Engelstalige landen voordat ze verder uitbreiden.

Ten tweede is het bedrijf druk bezig met het implementeren van functies om de winkelervaring te verbeteren. Het doel van Pinterest is om de interactie tussen consument en aanbieder te vergroten. Hiermee hoopt het platform meer adverteerders aan te trekken en daarmee de omzet te vergroten.

Ten derde ziet het bedrijf zelf grote groeimogelijkheden in de gebruikersaantallen, een inzicht dat door haar eigen cijfers wordt bevestigd. In het derde kwartaal van 2019 namen de monthly active users (MAU’s) toe met 28%. Dit getal laat zien dat meer en meer mensen zich aangetrokken voelen tot gebruik van Pinterest.

Continue Reading
Bekijk deze gerelateerde artikelen:
Klik op te reageren

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meer beursupdates Aandelen

To Top