Home » Laatste updates » Dit is waarom wij (nog steeds) beleggen in aandelen AMD

Dit is waarom wij (nog steeds) beleggen in aandelen AMD

by Redactie Beleggen.TV
0 comment

In plaats van direct investeren in een cryptocurrency, kijken wij liever welke bedrijven baat hebben bij de cryptomania. Een van deze keuzes is Advanced Micro Devices (AMD).

Het aandeel AMD heeft een bijzondere geschiedenis. AMD is sinds jaar en dag de grootste concurrent van Intel chips en heeft een haat-liefde-verhouding met dit bedrijf. Een lange tijd won Intel de strijd voor meest prijs-prestatiegunstige processor, echter sinds 2016 heeft AMD hier een grote slag in geslagen.

Zowel met de CPU (processor) als GPU (videokaarten)-tak staat AMD op dit moment op grote voorsprong van Intel. Bij het uitkomen van de laatste chipsets verwachtten analisten een grote sprong in verkoop, welke AMD meer dan goed heeft gemaakt. AMD staat dit jaar op een verwachte winststijging van meer dan 20%.

Voorsprong door techniek

De voorsprong op Intel bleef uit tot in 2016 de CPU Ryzen en GPU Vega gelanceerd werden. Beide producten waren in sprong in prestaties en bleven qua kostprijs onder de concurrentie. De krachtigste chip van Intel, de Threadripper, was tijdenlang favoriet, maar werd verslagen door de Ryzen architectuur van AMD. NVIDIA bracht met de Titan XP de snelste GPU ter wereld uit, maar deze werd ook al ingehaald door AMD’s Radeon Vega.

Grote afzetmarkten

Lange tijd waren de chips van AMD ondergeschikt aan die van Intel. Met de komst van de nieuwe chips is dit helemaal omgekeerd. Dit wordt ook bewezen doordat de server-processor van AMD gekozen is voor 5 van de grootste data-centers en clouddienstverleners (zoals Amazon, Baidu en Microsoft).

Zoals eerder aangegeven is AMD ook een zeer sterke speler in het minen van Cryptocurrency. De videokaarten van de chipgigant zijn uitermate geschikt om zeer snel berekeningen te maken om de cryptomunten te minen. Naar verwachting groeit deze markt met een stijgingspercentage van meer dan 61% tot 2021. Een markt met een grootte van $ 2,3 miljard.

AMD in cijfers

Dankzij de uitstekend presterende producten van AMD stonden zelfs de analisten met de mond vol tanden. Het desktop PC marktaandeel van AMD schoot sinds de lancering omhoog met 45% naar een record van 31%. De overige 69% is in handen van Intel. Ook de server- en datacenters schuiven langzaam maar zeker meer richting AMD. Dan hebben we het enkel nog over het basisprodut van AMD!

Op het gebied van Virtual Reality, zelfrijdende auto’s en Artificial Intelligence is AMD al een van de modernste spelers en staat klaar om marktleider te worden. Afgelopen kwartaal mocht AMD daarom een winst van $71 miljoen schrijven, oftewel 7 cent per aandeel, op een omzet van $ 1,64 miljard. Daarnaast hebben ze hun voorspellingen voor de winst van het jaar aangepast van “in de 10%” naar “hoog in de 10%” en later zelfs “boven de 20%”. Dit stond tegenover een verlies van $ 406 miljoen in het jaar ervoor.

High-end GPU’s waren goed voor 15% van de verkopen en 66% van de marge. De gemiddelde verkoopprijs van AMD processors steeg dankzij de Ryzen processors en ook de Vega line-up leidt tot een significante verhoging van de GPU ASP.

Waarom zakte het aandeel AMD dan toch in?

Zelfs de beste beleggers kunnen niet tegen de massa emoties op die leiden tot onredelijke verwachtingen en irrationeel handelen zoals dit jaar bij AMD het geval was.

Na een geweldig kwartaal, zeer positieve vooruitzichten en het ruim overtreffen van de verwachtingen van analisten kwam CEO dr. Lisa Su met een waarschuwing voor de toekomst en deze week heeft Morgan Stanley hier op geacteerd. Tijden lang was de koers van AMD opgepompt door investeerders vanuit Wall Street.

Morgan Stanley geeft aan dat de “door crypto minders gedreven verkoop voor grafische kaarten van AMD volgend jaar zal dalen met 50%, ofwel $ 250 miljoen aan winst.” Ook gaf het aandelenbedrijf aan dat de verkoop van videoconsoles met 5,5% zal dalen in 2018, wat ook al niet bijdraagt aan de pot van AMD.

Wij houden vertrouwen in AMD

De schommelingen die de koers doormaakte in de afgelopen maand zal zich stabiliseren. De emotionele orkaan waarmee AMD aandelen verhandeld zijn lijkt voorbij en zorgt ervoor dat de aandelen nu met flinke korting te koop staan. Een flinke winstkans dus. Naar verwachting zal AMD volgend jaar, ondanks de verwachte kleinere groei in Cryptocurrency, een groei zien van 17% in de verkoop en dat is meer dan de 12,3% van NVIDIA en de 2,3% van Intel.

Het is geen zachte rit geweest, maar de winst is meer dan waarschijnlijk. AMD zou gemakkelijk boven de $15 kunnen komen wanneer Ryzen en Vega (de chipsets) een dergelijke groei vasthouden en AMD blijft inzetten op deals met AI en datacenters.

You may also like

Bij Beleggen.tv is onze missie duidelijk: consequent sterke resultaten leveren die het vertrouwen van onze abonnees in ons rechtvaardigen.

Handige links

Nieuwsbrief

Recente updates

@2013 – 2024 – All Right Reserved. Beleggent TV BV