Connect with us

7 aandelen om te profiteren van de zelfrijdende auto

Aandelen

7 aandelen om te profiteren van de zelfrijdende auto

De ontwikkeling rond de zelfrijdende auto gaat ongemerkt razendsnel. Het moment dat het heel
gewoon is dat we deze auto’s op straat zien komt steeds dichterbij. Dit schept natuurlijk kansen op
de beurs. Wij sorteren graag alvast voor op de komst van de zelfrijdende auto.

We staan op de drempel van het tijdperk van zelfrijdende auto’s. Een auto zonder stuur en zelfs zonder pedalen. Radars, infraroodscanners, sensoren en camera’s zorgen voor de veilige navigatie. Het is vanzelfsprekend essentieel dat alle systemen foutloos samenwerken. Ongelukken met zelfrijdende Tesla’s en Ubertaxi’s tonen helaas aan dat het zover nog niet is. Het is daarom waarschijnlijker dat we eerst hybride auto’s zullen zien rijden. Enerzijds kan de bestuurder dan als ‘back-up’ ingrijpen wanneer de situatie hierom vraagt. Anderzijds menen analisten dat de consument op deze manier goed kan wennen aan het fenomeen zelfrijdende auto.

Pas wanneer de research zover is dat de veiligheid 100% kan worden gegarandeerd, zullen we zelfrijdende auto’s zonder stuur of pedalen gaan zien. Desalniettemin hebben zelfrijdende auto’s de toekomst. Het is dus zaak om nu al op zoek te gaan naar de bedrijven die het meest van de opkomst van zelfrijdende auto’s zullen profiteren.

We kijken niet alleen naar Google en Waymo, de aparte divisie die Google heeft opgericht voor
autonoom rijden. Ook vertrouwde autofabrikanten als General Motors, Nissan, Mercedes en Honda
zijn met hun eigen research bezig. Het Chinese Baidu en het Amerikaanse techbedrijf Nvidia dragen
hun steentje bij aan de ontwikkeling. Stuk voor stuk interessante bedrijven om in te beleggen.

1. TomTom

In Beijing startte medio 2017 een heuse alliantie met meer dan 50 partners, die zich bezighoudt met de ontwikkeling van zelfrijdende auto’s. Eén van de partners in deze zogenoemde Apollo alliantie is het Nederlandse TomTom. Het bedrijf gaat intelligente kaarttoepassingen leveren.

Onder de voornamelijk Chinese partners zijn autofabrikanten, leveranciers van onderdelen en ook verschillende universiteiten en Chinese overheden. Het Apollo project staat onder leiding van het Chinese internetbedrijf Baidu.

“Nu Baidu toetreedt tot het kaartenproductieplatform van TomTom, creëren we een wereldwijd kaartenplatform voor producenten, leveranciers en technologiebedrijven die werken aan de toekomst van het auto rijden. We zijn ervan overtuigd dat we deze ontwikkeling kunnen versnellen met slimme partners als Baidu”, zei CEO Harold Goddijn van TomTom in een toelichting.

2. Waymo / Google

In september 2017 kondigde Waymo een nieuw samenwerkingsverband aan met Intel. De technologie van Intel werd overigens al vanaf het begin van het onderzoek naar de zelfrijdende auto (in 2009) gebruikt door Waymo. Waymo werkt ook samen met BMW en Fiat Chrysler.

Mede naar aanleiding van enkele ongevallen met zelfrijdende auto’s en de kritiek op social media dat de testresultaten niet werden gecommuniceerd, publiceerde Waymo een veiligheidsrapport om aan te tonen hoe het onderzoekt vordert. Van 2009 tot medio 2018 hebben de testauto’s meer dan 9,6 miljoen kilometer afgelegd op de openbare wegen. Ook zijn nog eens 8 miljard kilometers gesimuleerd. Tijdens deze tests werden ruim 20.000 verkeerssituaties nagebootst.

Waymo gaat de auto’s uiteindelijk niet aan consumenten verkopen, maar stelt ze beschikbaar als dienst. Deze dienst lijkt dan ook een geduchte concurrent van Lyft en Uber.

3. Apple

Ook Apple heeft zich gemengd in de strijd om de eerste, beste, veiligste zelfrijdende auto.  Er zal geen iCar komen, maar de te ontwikkelen software zal door andere autofabrikanten in hun auto’s kunnen worden geïmplementeerd.
Onder de noemer Project Titan was Apple ooit wel degelijk bezig met een eigen ontwerp, maar eind 2016 besloot men dat het toch verstandiger zou zijn om te blijven doen waar het merk ijzersterk in is: software en gadgets.

Volkswagen blijkt de perfecte partner te zijn; zelfrijdende T6 Transporterbusjes worden ingezet om Apple-medewerkers tussen kantoor en parking te pendelen.

In april van 2017 kreeg Apple een vergunning om drie verschillende zelfrijdende auto’s te testen.

4. Tesla

Elk artikel over innovatie in de auto-industrie kan niet zonder Tesla te noemen. Het blijft niet bij volledig elektrisch rijden, ook helemaal automatisch rijden is iets wat niet langer een droom is. CEO Elon Musk liet onlangs weten dat alle Tesla-varianten, inclusief de nieuwe Model 3, beschikken over de benodigde hardware voor volledig zelfrijdende besturing. Een level 5 uitvoering dus, die menselijk ingrijpen buitensluit. Volgens Musk zal de autopilot een aanzienlijk hoger veiligheidsniveau bieden dan een menselijke bestuurder.

Musk claimt verder dat de nog te bouwen Tesla trucks de veiligheid enorm verbeteren ten opzichte van de traditionele diesel trucks. Hoewel we graag de vooruitgang positief willen beschouwen, willen wij van MountainShield hier toch wat reserves inbouwen. Eerst zien, dan geloven.

5. Uber

Taxidienst Uber, gevestigd in Sillicon Valley, heeft als doel om het rijden met een taxi vooral goedkoper te maken. Een taxi zonder bestuurder scheelt dan in ieder geval salaris. Uber hield in samenwerking met Volvo een testproject met 100 zelfrijdende auto’s in de Amerikaanse staat Arizona. Na een dodelijk ongeluk met een overstekende fietster besloot men hiermee te stoppen.
Niet dat Uber helemaal afziet van het ontwikkelen van de zelfrijdende auto. Nieuwe, bescheidener, testritten in Pittsburgh en San Francisco moeten het onderzoek nieuwe impulsen geven.

6. Intel

Intel wist in maart 2017 Mobileye voor ruim 15 miljard dollar in te lijven. Dit maakt het duo een
topspeler in de markt van de zelfrijdende auto. Mobileye is een pionier op het gebied van observatie- en navigatiesystemen voor de zelfrijdende auto. We zien de komende jaren al een flinke verwachte
winstgroei. Op de lange termijn zal dit vele malen groter zijn. Door de positie in deze markt zal het in
de toekomst daardoor genieten van flinke winsten. Het zal namelijk meeliften op het succes van de
zelfrijdende auto, waarvan wij verwachten dat het op den duur een enorm succes zal worden.

Voor wie dit lijstje niet genoeg inspiratie biedt: ook stofzuigerfabrikant Dyson heeft concrete plannen om een eigen zelfrijdende auto te bouwen.

Overigens heeft het concept van de zelfrijdende auto een ware concurrent op het gebied van innovatieve techniek: de hyperloop.

Meer beursupdates Aandelen

To Top