Cybercriminaliteit is aan de orde van de dag. Niet alleen dienen bedrijven en overheden zich te wapenen tegen digitale terreur, ook de man in de straat is veelvuldig slachtoffer; phishing en ransomware (uw bestanden worden gekaapt en slechts door het betalen van ‘losgeld’ kunt u weer bij uw data) zijn hierbij de bekendste vormen.
Digitale zakkenrollers komen gemakkelijk binnen. Het grote geld van bedrijven, geheime informatie maar ook rijksoverheden zijn interessant voor aanvallen via cyberspace. Ook de financiële wereld is doelwit. Wat als kwaadwillenden, lachend hele rekeningen leegtrekken? Of als iemand Beursplein 5 digitaal weet te kapen? Dit zijn vooralsnog scenario’s die alleen in films voorkomen, maar het zijn geen onrealistisch scenario’s.
De media rapporteren er ook steeds vaker over nu grote, gevestigde, namen zoals: mediagigant Sony, taxibedrijf Uber, chipfabrikant ASML en zelfs het Witte Huis ten prooi vallen aan cyberaanvallen. De ene keer gaat het om (politieke of bedrijfs-)spionage, een andere keer is het digitale rooftocht.
Russische hackers dagelijks in het nieuws
Een recent voorbeeld is de beschuldigingen die Amerika uit tegen Rusland. Het communistische land zou door middel van cyberaanvallen gevoelige informatie hebben gestolen en zo de Amerikaanse pesidentsverkiezingen hebben beïnvloed. Beschuldigingen gaan over en weer, maar blijken er lastig te bewijzen. Daarnaast was het voor de gewone burger vaak een “ver-van-mijn-bed-show”.
{{cta(‘1df373dc-ea88-4816-921d-87a1c167c082’)}}
Slachtoffers van cybercriminaliteit met WannaCry
De meest recente ransomware aanval “WannaCry” bracht hier echter verandering in. Van de ene dag op de andere werden meer dan 200.000 mensen in meer dan 150 verschillende landen getroffen. De computers van de getroffen slachtoffers werden “versleuteld” en konden alleen door middel van “losgeld” weer bruikbaar gemaakt worden. Achteraf bleek het dat, zelf wanneer het “losgeld” betaald werd, de versleuteling niet verdween. Een wake up call voor de wereld.
Het grootse gevaar ligt niet bij de particulier. Wanneer bijvoorbeeld een water- of elektriciteitsbedrijf doelwit is van een cyberaanval en alle voorzieningen platlegt, kan dit de gehele samenleving ontwrichten. Met de toenemende dreiging is het niet gek dat er veel bedrijven in deze markt actief zijn -en steeds meer klanten krijgen.
Cybersecurity het antwoord op cybercriminaliteit
Veel bedrijven die zich bezighouden met internetbeveiliging zijn beursgenoteerd. Er bestaat zelfs een ETF voor deze vorm van sectorbeleggen met de toepasselijk ticker HACK. De ETF volgt de koersbewegingen van o.a. Cisco, Symantec, Palo Alto Networks, FireEye en de dichter bij ons huis bekende Gemalto en Keyware Technologies.
Investeringsbanken waaronder Goldman Sachs en Morgan Stanley investeren maar wat graag in cybersecurity. Ook de topman van Alibaba, Jack Ma, betaalt fors om zijn winkel veilig te houden. De schade kan immers immens zijn. TNO schat de schade voor Nederland door cybercrime op 10 miljard euro per jaar. Wereldwijd komt Europol op een bedrag van 290 miljard euro per jaar.
Doordat bedrijven en overheden zich gedwongen zien zich voortdurend te weren tegen de slimme ontwikkelingen in de criminaliteit, zal er een constante cashflow bestaan naar de betere cybersecurity bedrijven. Dat maakt deze sector tot een heel interessante beleggingskans. De verwachting is dat de omzet in cybersecurity de komende 5 jaar tot 125% kan groeien!
Conclusie
De wedloop tussen cybercriminelen en cybersecurity bedrijven is net begonnen en zal nog heel lang doorgaan. Techniek en technologie verouderen razendsnel en vergen continue investeringen, aanpassingen en vernieuwingen. Met de ’the Internet of Things’ is alles en iedereen met elkaar verbonden. Dit heeft de kijk op digitale veiligheid veranderd!