Home » Laatste updates » Beleggen in ChatGPT en OpenAI: De Toekomst van AI-investeringen

Beleggen in ChatGPT en OpenAI: De Toekomst van AI-investeringen

by Redactie Beleggen.TV
0 comment

Generatieve AI is zonder twijfel een van de meest opwindende technologieën van het moment. ChatGPT, ontwikkeld door OpenAI, staat hierbij centraal en heeft zowel experts als gewone gebruikers versteld doen staan met zijn capaciteiten, variërend van het schrijven van poëzie tot het doorstaan van complexe examens. Maar hoe kun je als belegger profiteren van deze AI-revolutie, vooral omdat OpenAI zelf niet beursgenoteerd is? In dit artikel bespreken we hoe je kunt investeren in de toekomst van AI via bedrijven die nauw verbonden zijn met ChatGPT en generatieve AI.

Wat is ChatGPT?

ChatGPT staat voor “Chat Generative Pre-Trained Transformer” en is een AI-chatbot die menselijke interacties nabootst. De technologie heeft sinds de lancering in november 2022 snel aan populariteit gewonnen, met 100 miljoen gebruikers binnen twee maanden. Deze indrukwekkende groei illustreert het disruptieve potentieel van generatieve AI in verschillende industrieën, van zoekmachines tot contentcreatie.

Hoe te investeren in ChatGPT

Hoewel je niet direct in OpenAI kunt investeren, zijn er verschillende manieren om blootstelling te krijgen aan ChatGPT en de bredere AI-markt:

  1. Microsoft (MSFT)

Microsoft is een van de grootste investeerders in OpenAI en heeft miljarden geïnvesteerd in de AI-startup. Sinds 2019 heeft Microsoft een strategisch partnerschap met OpenAI, wat resulteerde in een investering van $10 miljard in 2023. Microsoft integreert de technologie van ChatGPT in verschillende producten, waaronder Azure en Copilot, en meer dan 65% van de Fortune 500-bedrijven gebruiken nu Azure OpenAI. Dit maakt Microsoft een directe en stabiele manier om te profiteren van de groei van generatieve AI.

  1. Nvidia (NVDA)

Nvidia is de toonaangevende producent van grafische verwerkingseenheden (GPU’s), die essentieel zijn voor het trainen van grote taalmodellen zoals ChatGPT. De vraag naar Nvidia’s chips is geëxplodeerd, aangezien AI-toepassingen aanzienlijke rekenkracht vereisen. Analisten schatten dat tienduizenden Nvidia GPU’s worden gebruikt om ChatGPT te trainen en te runnen, wat Nvidia een sleutelspeler maakt in de AI-revolutie.

  1. Arm Holdings (ARM)

Arm Holdings is een belangrijke partner van Nvidia en ontwerpt energie-efficiënte CPU’s die veel gebruikt worden in AI-datacenters. Naarmate AI-toepassingen, zoals ChatGPT, opschalen, zal de vraag naar energiezuinige oplossingen toenemen, wat Arm in een sterke positie plaatst om te profiteren van de groeiende AI-markt.

Beleggingsopties via ETFs

Naast directe aandeleninvesteringen zijn er ook exchange-traded funds (ETFs) die blootstelling bieden aan bedrijven die nauw verbonden zijn met ChatGPT en generatieve AI:

  • Invesco AI en Next Gen Software ETF (NYSEMKT): Deze ETF richt zich op AI-aandelen zoals Alphabet, Nvidia, en Meta Platforms, die allemaal zwaar investeren in generatieve AI.
  • Roundhill Generative AI & Technology ETF (CHAT): Dit was de eerste ETF die zich specifiek richtte op generatieve AI-aandelen en heeft Nvidia, Microsoft, en Alphabet als top drie holdings.
  • iShares Robotics and Artificial Intelligence Multisector ETF (IRBO): Deze bredere ETF biedt blootstelling aan meer dan 100 AI- en robotica-aandelen, waaronder Microstrategy, Nvidia, en Arm Holdings.

Conclusie

Hoewel directe investering in OpenAI niet mogelijk is, bieden bedrijven zoals Microsoft, Nvidia, en Arm Holdings uitstekende mogelijkheden om te profiteren van de groei van generatieve AI en ChatGPT. ETFs bieden daarnaast een bredere blootstelling aan de sector, wat een aantrekkelijke optie kan zijn voor beleggers die willen profiteren van de AI-revolutie zonder al hun eieren in één mandje te leggen. Zoals bij elke investering, brengt beleggen in AI risico’s met zich mee, maar de potentiële beloningen kunnen enorm zijn gezien de transformerende impact van generatieve AI op de toekomst.

You may also like

Bij Beleggen.tv is onze missie duidelijk: consequent sterke resultaten leveren die het vertrouwen van onze abonnees in ons rechtvaardigen.

Handige links

Nieuwsbrief

Recente updates

@2013 – 2024 – All Right Reserved. Beleggent TV BV