Home » Laatste updates » Beleggen in smallcaps

Beleggen in smallcaps

by Redactie Beleggen.TV
0 comment

Iedere Nederlandse belegger kent de AEX, de Amsterdam Exchange Index, samengesteld uit de 25 bedrijven met de grootste handelsomzet. Ook de AMX, de Amsterdam Midcap Index, is meestal wel bekend. Deze bevat de volgende 25 veelal middelgrote bedrijven.

De AScX, de Amsterdam Smallcap Index, is daarentegen bij velen onbekend. De Nederlandse beurs is al niet zo groot, en bij de nummers 51 t/m 75 in handelsomzet hebben we te maken met wat kleinere en vaak onbekende bedrijven. Ten slotte hebben we nog de lokale fondsen, een verzameling fondsen die de drie bovengenoemde indices niet halen.

Wij kijken naar alle bedrijven, dus ook naar de aandelen vanaf positie 51. Onder deze kleinere bedrijven bevinden zich enorme kansen, maar omdat ze niet in de schijnwerper staan druppelt dat wat later of zelfs helemaal niet door. Juist bij de kleinere bedrijven gebeurt van alles, in positieve en in negatieve zin. De volatiliteit van de AScX index is daarom over het algemeen sterker dan die van zijn grotere broertjes. Dat biedt juist kansen als de goede aandelen worden geselecteerd.

Smallcap aandelen

Wij selecteren de aandelen eerst op grond van omzeten winstgroei. De geselecteerde bedrijven gaan hopelijk op lange termijn hun potentie waarmaken. De lokale markten breiden met circa 200 noteringen het beleggingsuniversum aanzienlijk uit. Het is lastig meer te weten te komen over een lokaal fonds; de informatie ligt niet bepaald voor het oprapen. Op televisie doen ze er amper verslag van, en een vluchtige speurtocht op internet levert alleen wat kruimels op. Men zal echt de website van het bedrijf en de jaarverslagen moeten doorspitten. Daar gaat veel tijd inzitten. Maar onbekend maakt onbemind, en dit leidt vaak tot afwijkende waarderingen.

De gewiekste belegger die zijn of haar huiswerk doet kan hierdoor een informatievoorsprong opbouwen op de ander, en een aandeel selecteren dat op de beurs als te laag gewaardeerd wordt beoordeeld. Als beleggers profiteren we graag van de informatieschaarste en onderwaardering bij smallcaps.

Uit allerlei onderzoeken blijkt dat zogeheten small-capaandelen historisch gezien beter renderen dan de grotere fondsen. Uit een onderzoek naar 70 jaar beurshistorie bleek dat in driekwart van deze periode kleine fondsen het beter deden dan grote, met een gemiddeld jaarrendement van enkele procentpunten hoger. Andere studies bevestigen het beeld en dit fenomeen zien we in vrijwel alle landen. Resultaten uit het verleden bieden uiteraard geen garantie voor de toekomst, maar het is wel een goede aanleiding om juist te focussen op de kleinere aandelen.

Wist u trouwens dat institutionele beleggers vanwege hun eigen mandaten vaak niet mogen beleggen in small caps? Er zijn specifieke small cap-beleggingsfondsen, maar zelfs deze laten de echt kleine ondernemingen voor wat ze zijn. Als een dergelijke onderneming weet door te groeien wordt ze vanzelf een keer opgepikt door de grote jongens, maar u hebt de mogelijkheid nu al aandeelhouder te zijn.

You may also like

Bij Beleggen.tv is onze missie duidelijk: consequent sterke resultaten leveren die het vertrouwen van onze abonnees in ons rechtvaardigen.

Handige links

Nieuwsbrief

Recente updates

@2013 – 2024 – All Right Reserved. Beleggent TV BV