Ruimtevaart is weer hot! De mensheid gaat terug naar de maan en ook eindelijk eens naar Mars. Voor wie de uitdrukking “The sky is the limit” nog niet hoog genoeg is gegrepen: tegenwoordig is het heel goed mogelijk om te investeren in beursgenoteerde ondernemingen die gerelateerd zijn aan de “final frontier”… De ruimtevaart!
Space is weer booming. Na de ruimtewedloop in de jaren ’60 van de vorige eeuw, toen Rusland en de VS elkaar probeerden de loef af te steken richting de maan, is het niet meer zo spannend geweest. Het kabbelde een beetje voort; de Russen hadden hun ruimtestation (Mir), de Amerikanen en Europeanen bouwden het ISS. Er was een relatief kortstondig optreden van de space shuttle. De grootste nieuwsitems werden door onbemande ruimtevaartuigen gevuld. Met name de Hubble telescoop zorgde voor adembenemende foto’s van vergezichten uit de kosmos. En ‘onze’ planeetverkenners brachten Jupiter en Saturnus prachtig in beeld.
Private ruimtevaart
Nu is het weer eens tijd dat we bemande vluchten gaan maken en hierbij verder gaan dan rondjes draaien rond de aarde. We willen terug naar de maan en eindelijk eens voet zetten op Mars.
Daar is heel veel geld mee gemoeid. Het is daarom prettig dat miljardairs als voormalig Microsoft oprichter Paul Allen, Amazon-CEO Jeff Bezos en Tesla-CEO Elon Musk hun ruimtedromen aan het najagen zijn. De ruimtevaart is niet langer meer het exclusieve domein van de NASA…
Vroeger was alles niet per se beter. Maar op het gebied van de ruimtevaart was het wel veel simpeler: de Russen en de Amerikanen deden om en om iets en NASA was het enige bedrijf dat een luide bel deed rinkelen. NASA is nog altijd een grote naam maar sinds allerlei miljardairs hun oog op de sterren hebben laten vallen, timmert menig private onderneming een eigen weg omhoog. SpaceX, het hobbyproject van Tesla-oprichter Elon Musk, is daarvan wel het bekendste voorbeeld.
Naast de plannen voor bemande vluchten worden er doorlopend onbemande sondes gelanceerd. Het zijn vaak geavanceerde robots die zelfstandig hun werk doen. Of het nu in een baan rond de aarde is of aan de rand van het zonnestelsel. De komende decennia zal de mensheid met onbemande sondes op zoek gaan naar exoplaneten, donkere materie en zullen we nader onderzoek doen bij de manen van Jupiter. Dat klinkt spannend en dat is het ook. Er is alleen heel veel geld mee gemoeid. En NASA heeft te maken met krappe budgetten. Het is dus sowieso een uitkomst voor het ruimteprogramma dat private equity met bakken tegelijk wordt ingelegd.
Dit neemt overigens niet weg dat er in andere landen nog altijd vanuit de overheid aan een ruimteprogramma wordt gewerkt. Naast de traditionele Russische, Amerikaanse en Europese activiteiten op het gebied van ruimtevaart, hebben de Chinezen inmiddels een eigen ruimtestation, Tiangong, in een baan om de aarde. De Indische en Japanse ruimtevaartorganisaties houden zich bezig met het onbemand verkennen van de Maan, Mars en Venus.
Maar wat moet u er als belegger nu mee, met al die wilde plannen? Welke aandelen moet u in het oog houden? Welk aandeel zal het meest rendement opleveren bij een reis naar Mars? We hebben enkele beursgenoteerde bedrijven op een rijtje gezet die een bijdrage leveren aan de verwezenlijking van al die ruimteplannen.
Ziet u al sterren? Lees meer over de geschiedenis van de ruimtevaart of bezoek een interessante ruimtevaart startpagina.