Connect with us

BESI’s financiële prestaties tonen aan waarom het aandeel +60% is gestegen dit jaar

Aandelen

BESI’s financiële prestaties tonen aan waarom het aandeel +60% is gestegen dit jaar

BESI, een toonaangevende leverancier van halfgeleiderassemblageapparatuur, heeft onlangs zijn financiële resultaten voor het tweede kwartaal en de eerste helft van 2023 bekendgemaakt. De cijfers tonen een mix van groei in bepaalde segmenten en uitdagingen in andere, wat een interessant beeld schetst van de huidige staat van de halfgeleiderindustrie.

Hoogtepunten Q2-23

  • Omzetgroei: De omzet van € 162,5 miljoen steeg met 21,8% ten opzichte van Q1-23, voornamelijk dankzij de toegenomen vraag naar smartphones voor zowel high-end als mainstream toepassingen.
  • Orderdaling: Orders ter waarde van € 112,6 miljoen daalden met 20,7% ten opzichte van Q1-23, voornamelijk vanwege lagere orders voor mobiele toepassingen na de H1-23 piek.
  • Brutomarge: Een indrukwekkende brutomarge van 65,6%, een stijging van 1,4 punten ten opzichte van Q1-23, dankzij een gunstigere productmix en kostenbeheersing.

Hoogtepunten H1-23

  • Omzetdaling: De omzet van € 295,9 miljoen daalde met 28,9% ten opzichte van H1-22, voornamelijk vanwege de verminderde vraag naar computingtoepassingen.
  • Orderconsistentie: Orders ter waarde van € 254,6 miljoen daalden ook met 28,9% ten opzichte van H1-22, wat wijst op een algemene marktzwakte.
  • Netto-inkomen: Een netto-inkomen van € 87,1 miljoen, een daling van 39,2% ten opzichte van H1-22, voornamelijk vanwege lagere inkomsten en hogere R&D-uitgaven.

Toekomstperspectief

Voor het derde kwartaal van 2023 heeft BESI bepaalde verwachtingen. Ze anticiperen op een omzetdaling van 20-30% in vergelijking met het tweede kwartaal van 2023. Deze daling wordt toegeschreven aan seizoensgebonden trends en een aanhoudende zwakte in de markt. Verder verwacht BESI een brutomarge die zich bevindt tussen de 62% en 64%. Daarnaast voorzien ze een vermindering in de operationele kosten met 10-15% ten opzichte van Q2-23.

CEO’s Commentaar

Richard W. Blickman, de CEO van Besi, benadrukte de solide resultaten van Q2-23 ondanks de uitdagende industrieomgeving. Hij wees op de groei van de netto-inkomstenmarges en de strikte kostenbeheersing als belangrijke factoren achter de positieve resultaten. Bovendien benadrukte hij de sterke liquiditeitspositie van het bedrijf en de terugkeer van € 1,7 miljard aan aandeelhouders in de afgelopen 13 jaar.

Conclusie

Hoewel BESI enkele uitdagingen heeft ondervonden in de eerste helft van 2023, blijft het bedrijf optimistisch over de toekomst, met name gezien de recente groei in bepaalde segmenten zoals smartphones. Beleggers en stakeholders zullen nauwlettend toekijken hoe BESI zich aanpast aan de veranderende marktdynamiek en welke strategieën het zal implementeren voor toekomstige groei. Het is duidelijk waarom dit aandeel dit jaar +60% is gestegen, het is een van de sterkste groeiende bedrijven van de Nederlandse beurs.

Meer beursupdates Aandelen

To Top