Home » Laatste updates » DoorDash kan net zo’n cashflow-krachtpatser worden als Uber

DoorDash kan net zo’n cashflow-krachtpatser worden als Uber

by de Redactie
0 comment

DoorDash (NASDAQ: DASH) heeft sinds zijn beursgang veel aandacht getrokken, en de vraag rijst of het de weg kan volgen die Uber is ingeslagen om een cashflow-krachtpatser te worden. Uber heeft zijn bedrijf omgevormd door belangrijke uitgaven te verminderen en inkomstenstromen met betere marges te ontwikkelen. Laten we eens kijken hoe DoorDash deze transformatie kan realiseren en wat dit betekent voor beleggers.

Waarom Uber Nu Een Cashflow-Krachtpatser is

Toen Uber in 2019 naar de beurs ging, was het management roekeloos met zijn uitgaven. Zo gaf het bedrijf in dat jaar $4,8 miljard uit aan onderzoek en ontwikkeling (R&D), wat 70% van de brutowinst was. Dit omvatte investeringen in twijfelachtige projecten zoals een elektrische vliegende taxi-service en andere vergelijkbare bedrijven, waaronder een investering in de Chinese ride-sharing onderneming DiDi, gewaardeerd op $8 miljard in 2019.

Echter, Uber onderging een grote transformatie. In 2020 liet het bedrijf zijn vliegende taxi-ambities varen en verminderde zo zijn R&D-uitgaven aanzienlijk. Daarnaast werd er afscheid genomen van onnodige investeringen. Deze operationele discipline leidde in het tweede kwartaal van 2022 tot positieve cashflows.

Daarnaast introduceerde Uber in oktober 2022 digitale advertenties, wat een inkomstenstroom met hoge marges toevoegde. Dit resulteerde in een aanzienlijke stijging van het netto-inkomen. De les hieruit is dat Uber’s management volwassen werd en begon met het beter benutten van financiële middelen, wat leidde tot een verbetering van de cashflow.

Hoe DoorDash Hetzelfde Pad Volgt

DoorDash heeft ook al laten zien dat het op de goede weg is wat betreft cashflow. In 2023 genereerde het bedrijf een vrije cashflow van $1,3 miljard. Dit is een indicatie dat het management van DoorDash, net als bij Uber, discipline heeft geleerd in de bedrijfsvoering.

Het volgende diagram laat zien dat de brutowinst sneller toenam dan de omzet in het afgelopen jaar, wat bijdraagt aan de winstgevendheid. Door de operationele kosten beperkt te houden, heeft DoorDash record cashflows weten te behalen.

Meting202120222023
Omzet (Werkelijk)$4,89 mld$6,58 mld$8,23 mld
Brutomarge (Werkelijk)39%40%41%
Vrije Cashflow$0,8 mld$1,1 mld$1,3 mld

Voor 2024 zegt het management van DoorDash dat het “moet innoveren om volledig nieuwe producten, diensten en processen te bouwen.” Een van die innovaties is het verder ontwikkelen van digitale advertenties, net zoals Uber deed. Hoewel digitale advertenties niet dezelfde impact zullen hebben als bij Uber, gezien DoorDash slechts 37 miljoen maandelijkse actieve gebruikers heeft tegenover Uber’s 150 miljoen, is het nog steeds een veelbelovende stap.

Waarom Beleggers Enthousiast Zijn

  • Verbeterde Operationele Discipline: DoorDash heeft laten zien dat het zijn uitgaven onder controle kan houden en zijn brutomarges kan verbeteren.
  • Nieuwe Inkomstenstromen: Het bedrijf richt zich op het ontwikkelen van nieuwe producten en diensten, zoals digitale advertenties, wat kan bijdragen aan de winstgevendheid.
  • Toenemende Cashflow: Als de huidige trends zich voortzetten, kan DoorDash zijn record van vrije cashflow uit 2023 in de komende jaren herhaaldelijk overtreffen.

Conclusie

DoorDash heeft de potentie om een cashflow-krachtpatser te worden, net zoals Uber dat heeft gedaan. Het bedrijf laat al tekenen zien van verbeterde operationele discipline en werkt aan het ontwikkelen van nieuwe inkomstenstromen. Beleggers die in de toekomst blijven letten op de groei en innovatie van DoorDash, kunnen mogelijk aanzienlijke rendementen zien. Het is een goed moment om te overwegen of DoorDash, net als Uber, een transformatie kan ondergaan die het aandeel de komende jaren aanzienlijk zal versterken.

Word abonnee en ontvang 24/7 exclusieve toegang tot onze selectie top 25 aandelen. Nu 3 maanden op proef voor slechts €9,99!

You may also like

Bij Beleggen.tv is onze missie duidelijk: consequent sterke resultaten leveren die het vertrouwen van onze abonnees in ons rechtvaardigen.

Handige links

Nieuwsbrief

Recente updates

@2013 – 2024 – All Right Reserved. Beleggent TV BV