Home Ā» Laatste updates Ā» Is BigBear.ai echt een levensvatbaar aandeel?

Is BigBear.ai echt een levensvatbaar aandeel?

by de Redactie
0 comment

BigBear.ai (BBAI) is een bedrijf dat software voor bedrijfs-AI ontwikkelt en sinds zijn beursgang een zeer volatiel aandeel is geweest. Het bedrijf ging op 8 december 2021 naar de beurs door te fuseren met een special purpose acquisition company (SPAC). De aandelen openden op $9,84 op de eerste dag, bereikten een recordhoogte van $12,69 op 13 april 2022, maar handelen nu rond de $1,50.

Zoals veel andere door SPAC gesteunde technologiebedrijven, slaagde BigBear.ai er niet in zijn eigen hoge groeiverwachtingen waar te maken. Stijgende rentetarieven drukten ook op de waarderingen en brachten de aanhoudende verliezen en de rommelige balans aan het licht.

Wat Ging Er Mis Met BigBear.ai?

BigBear.ai ontwikkelt data mining en analytische tools die draaien op edge-netwerken. De software kan gegevens van verschillende bronnen verzamelen om organisaties te helpen sneller en beter geĆÆnformeerde beslissingen te nemen. In tegenstelling tot andere grotere data mining-platforms biedt BigBear.ai zijn diensten aan als kleinere modules die in de bestaande netwerken van de klant kunnen worden geĆÆntegreerd.

Deze technologie klonk veelbelovend en leek goed gepositioneerd om te profiteren van de seculaire uitbreiding van de edge-netwerk-, analytische en AI-markten. Helaas stelde het bedrijf de lat te hoog voor zijn beursgang en miste het zijn eigen prognoses breed.

Meting202120222023
Omzet (Geschat)$182 mln$277 mln$388 mln
Omzet (Werkelijk)$146 mln$155 mln$155 mln
Brutomarge (Geschat)40%43%50%
Brutomarge (Werkelijk)23%28%26%

BigBear.ai gaf macro-economische tegenwind en het faillissement van zijn grootste klant, Virgin Orbit in 2023, de schuld van deze vertraging. Echter, het is waarschijnlijk dat het ook zijn eigen groeipotentieel en de concurrentiƫle uitdagingen overschatte. Daarom was het niet verrassend dat CEO Reggie Brothers in oktober 2022 aftrad en dat de aandelenkoers bijna 90% daalde van het hoogste punt ooit.

Waarom Zijn Beleggers Nog Steeds GeĆÆnteresseerd in BigBear.ai?

Ondanks de sombere cijfers geloven sommige contrarian beleggers dat BigBear.ai uiteindelijk kan terugveren om drie redenen:

 1. Nieuwe CEO en Herstructurering: De nieuwe CEO, Mandy Long, probeert het bedrijf te stabiliseren door middel van drie strategieƫn:
  • Ze organiseerde een volledige overname van AI-visietechnologiebedrijf Pangiam in maart om de kortetermijnomzet te verhogen.
  • Ze verzekerde nieuwe overheidscontracten.
  • Ze sneed agressief in de kosten om het bedrijf weer op de juiste grootte te krijgen.
  Deze kostenbesparingsinspanningen verhoogden de aangepaste EBITDA en de cashflow van BigBear.ai naar positieve waarden in de tweede helft van 2023.
 2. Omzetverwachtingen: Voor 2024 verwachten analisten dat de omzet met 28% zal stijgen tot $199 miljoen (aangedreven door de overname van Pangiam) terwijl het aangepaste EBITDA-verlies wordt verkleind tot $3 miljoen. In 2025 verwachten ze dat de omzet met 13% zal stijgen tot $225 miljoen en dat de aangepaste EBITDA positief zal worden. Hoewel deze schattingen met een korreltje zout moeten worden genomen, impliceren ze dat het bedrijf nog niet op een afgrond afstevent. Op basis van deze verwachtingen lijken de aandelen goedkoop bij 2 keer de omzet van dit jaar.
 3. Inkoop door Insiders: Insiders van BigBear.ai zijn netto kopers geweest. Ze hebben bijna drie keer zoveel aandelen gekocht als verkocht in de afgelopen drie maanden, zelfs terwijl de aandelenkoers met bijna 30% daalde. Bovendien was meer dan 10% van de aandelen op 30 april nog steeds short, wat betekent dat positief nieuws de short sellers zou kunnen dwingen hun posities te sluiten en de aandelenkoers omhoog zou kunnen drijven.

Conclusie

BigBear.ai trekt enige aandacht op Reddit, maar we zouden het geen meme-aandeel noemen omdat het bedrijf stabiliseert en de waarderingen vrij laag zijn. De aandelenkoers is ook niet volledig losgekoppeld van de waarderingen zoals bij andere meme-aandelen. Tegelijkertijd zijn we terughoudend om het een groeiaandeel te noemen omdat het sterk leunt op de overname van Pangiam om de kortetermijnomzet te verhogen. We zullen moeten zien hoe het bedrijf zich houdt nadat de overname in 2025 volledig is verwerkt om het langetermijn groeipotentieel te kunnen inschatten. Voor nu kunnen sommige beleggers BigBear.ai beschouwen als een ondergewaardeerd groeiaandeel, maar het blijft een zeer speculatieve investering die met veel onvoorspelbare uitdagingen wordt geconfronteerd.

Word abonnee en ontvang 24/7 exclusieve toegang tot onze selectie top 25 aandelen. Nu 3 maanden op proef voor slechts ā‚¬9,99!

You may also like

Bij Beleggen.tv is onze missie duidelijk: consequent sterke resultaten leveren die het vertrouwen van onze abonnees in ons rechtvaardigen.

Handige links

Nieuwsbrief

Recente updates

@2013 – 2024 – All Right Reserved. Beleggent TV BV