Home » Laatste updates » Just Eat Takeaway -40% in 2023: Een Analyse van de Huidige Stand van Zaken

Just Eat Takeaway -40% in 2023: Een Analyse van de Huidige Stand van Zaken

by Redactie Beleggen.TV
0 comment

Het jaar 2023 is tot nu toe een rollercoaster geweest voor Just Eat Takeaway.com, een van ’s werelds toonaangevende online voedselbezorgbedrijven. Met een daling van 40% in de aandelenkoers dit jaar, vragen veel beleggers zich af wat de toekomst in petto heeft voor dit bedrijf. Laten we eens duiken in de recente ontwikkelingen en financiële resultaten om een duidelijker beeld te krijgen.

Financiële Hoogtepunten van H1 2023

In de eerste helft van 2023 heeft Just Eat Takeaway.com enkele opmerkelijke financiële prestaties geleverd. Allereerst was er een opvallende groeirevival te zien, met het bedrijf dat in het tweede kwartaal van 2023 een terugkeer naar GTV-groei noteerde, met name in Noord-Europa en het VK en Ierland. Daarnaast was er een aanzienlijke verbetering in de aangepaste EBITDA, die uitkwam op €143 miljoen. Wat ook opvalt, is dat Just Eat Takeaway.com snel zijn doelstelling voor een positieve vrije kasstroom nadert. Bovendien heeft het bedrijf op het gebied van boodschappen een indrukwekkende groei van 36% laten zien ten opzichte van eind juni 2022, wat resulteerde in ongeveer 40.000 boodschappenpartners op hun platform.

Segment Highlights

In Noord-Amerika heeft het bedrijf enkele uitdagingen ondervonden, met een GTV-daling van 12% tot €5,1 miljard in de eerste helft van 2023. Desondanks is er een zilveren randje: de aangepaste EBITDA werd positief en kwam uit op €51 miljoen. Het Noord-Europese segment daarentegen vertoonde een opwaartse trend. Hier zagen we een stijging van de GTV met 2% tot €3,8 miljard in H1 2023 in vergelijking met dezelfde periode in 2022. Bovendien bereikte de aangepaste EBITDA-marge het gestelde langetermijndoel van 5,0%. Tot slot heeft het segment VK en Ierland ook positieve resultaten laten zien. De GTV groeide met 1% in de eerste helft van 2023 in vergelijking met het voorgaande jaar. Opmerkelijk is de aanzienlijke verbetering van de aangepaste EBITDA, die uitkwam op €56 miljoen.

Toekomstperspectief

Blikkend op de toekomst heeft Just Eat Takeaway.com enkele interessante verwachtingen en plannen. Ten eerste wordt er voor 2023 een GTV-groei voorspeld die zich zal bewegen tussen een daling van 4% en een stijging van 2%. Daarnaast is het management optimistisch over hun financiële prestaties en verwachten ze een positieve aangepaste EBITDA van ongeveer €275 miljoen voor hetzelfde jaar. Wat betreft strategische beslissingen, blijft het bedrijf actief de mogelijkheden onderzoeken voor een gedeeltelijke of zelfs volledige verkoop van Grubhub.

Aandeel Terugkoopprogramma

Onlangs kondigde Just Eat Takeaway.com ook een aandeleninkoopprogramma aan van maximaal €150 miljoen. Dit programma is bedoeld om de toekomstige winst per aandeel te verbeteren. Dat zien we als beleggers graag!

Conclusie

Hoewel het aandeel Just Eat Takeaway.com dit jaar een aanzienlijke daling heeft laten zien, suggereren de halfjaarlijkse resultaten van 2023 een positieve trend in de operationele prestaties van het bedrijf. Met solide groeicijfers in sleutelmarkten en een sterke financiële positie lijkt het bedrijf goed gepositioneerd voor toekomstige groei.

You may also like

Bij Beleggen.tv is onze missie duidelijk: consequent sterke resultaten leveren die het vertrouwen van onze abonnees in ons rechtvaardigen.

Handige links

Nieuwsbrief

Recente updates

@2013 – 2024 – All Right Reserved. Beleggent TV BV