Aandelen
Lithiumbatterijen zijn de toekomst
Tesla, Panasonic, Leclanché en vele anderen willen energie op de meest zuinige en effectieve manier inzetten. Opslag van energie is echter vandaag de dag het grootste probleem. Daarom werken deze bedrijven aan de verbetering van de lithium-ion (Li-ion) batterij. Energieopslag wordt hierdoor veel effectiever. De vraag naar lithium is de laatste jaren daarom enorm aan het toenemen.
Opladen voor een Lithium toekomst
Toen lithium voor het eerst in verband werd gebracht met batterijen was het niet meteen een succes. In de jaren 70 werden lithiumbatterijen voor het eerst voorgesteld door een scheikundige die werkzaam was bij Exxon. Deze versie was echter niet rendabel omdat er gebruik gemaakt werd van titanium disulfide.
De kosten voor het synthetiseren van titanium disulfide waren rond die tijd $ 1000 per kilo. Daarnaast werd gebruik gemaakt van het metaal lithium, wat nog reactiever is dan de lithium-ionen die tegenwoordig gebruikt worden. In aanraking met lucht, door de combinatie van water en zuurstof, vat het direct vlam. Het idee werd door Exxon daarom aan de kant geschoven.
Na vele jaren van experimenteren waarbij het metaal lithium ingeruild werd voor lithium-ion, werden de batterijen steeds veiliger. In 1991 kwam de eerste commerciële lithium-ion batterij op de markt. Deze versie, toen nog steeds in de kinderschoenen, is in de loop der jaren uitgegroeid tot de meest gebruikte oplaadbare batterij.
Lithium-ion batterijen zijn tegenwoordig overal te te vinden. Laptops, telefoons, auto’s, mp3-spelers en nog vele andere elektrische apparaten maken er gebruik van. De Lithium-ion batterij haalt zijn voordelen uit zijn lichte gewicht, de mogelijkheid tot het opladen, maar vooral uit de hoge capaciteit voor het opslaan van energie. Waar de hoge reactiviteit van lithium eerst een nadeel bleek te zijn, geeft dit de batterij nu juist zijn hoge energiedichtheid.
Toenemende vraag naar lithium
Steeds meer bedrijven werken aan de verdere ontwikkeling van de li-ion batterij. Daarmee neemt de vraag naar de grondstof lithium toe. Chili en Australië zijn de grootste producenten met een jaarlijkse productie van 13.000 ton. China staat op de derde plaats met een jaarlijkse productie van 5.000 ton. Deze drie landen zijn goed voor 85% van de totale wereldwijde productie. In 2014 lag de wereldwijde vraag rond 33.000 ton, wat een verdubbeling is van de vraag uit 2008. De totale wereldvoorraad wordt op dit moment geschat op 13,5 miljoen ton. Hoewel de vraag dus fors toeneemt, is het aanbod zo groot dat de prijs vooralsnog niet snel zal stijgen. Dit zet de weg open voor bijvoorbeeld Tesla om de kosten van de batterij te verlagen. Op termijn zal er verandering komen en zal lithium in waarde stijgen.
Tesla, SolarCity en Panasonic
Tesla gebruikt de li-ion accu in hun auto’s en in het huis van de consument. De Tesla Powerwall slaat energie op met behulp van zonnepanelen om de woning vrijwel continu van energie te voorzien. Tesla’s duurzame energieopslagsystemen maken particuliere woningen en wellicht in de toekomst ook bedrijfsruimten geheel zelfvoorzienend op het gebied van stroomvoorziening. De nieuwe energieproducten van Tesla komen voort uit de overname van SolarCity.
Met de overname van SolarCity wil CEO Elon Musk de energietransitie versnellen. Sinds de overname zijn de verkopen van energieproducten met 32% gestegen. Dit komt mede door de nieuwe zonnepanelen die op de markt worden gebracht en de samenwerking met Panasonic. Dit bedrijf is uitgeroepen tot koploper als het gaat om batterij ontwikkeling.
Panasonic heeft sinds 2014 zo’n $ 204 miljoen geïnvesteerd in de ontwikkeling van li-ion batterij. Samen met Tesla werkt Panasonic in Tesla’s GigaFactory aan een verbeterde versie. Elon Musk: “Everything is going very well at the battery Gigafactory and we believe quite strongly that SolarCity’s technology on the Silevo front added to Panasonic’s cell technology will make it the most efficient and ultimately the cheapest solar cell in the world – just as it is with the battery cell. We have the best cell in the world that is also the cheapest cell.“
Toekomst is duurzaam
De ontwikkelingen gaan hard waardoor in de nabije toekomst opslag uit zonne- en windenergie in grotere capaciteit mogelijk is. Daarbij worden kosten aanzienlijk verlaagd. Producenten van de li-ion batterij zien de toekomst positief tegemoet. Dit geeft aan dat de ontwikkelingen sterk zijn en de wereld snel zal profiteren van een schonere vorm van energie.
Wij geloven sterk in Leclanché
Leclanché is een van de oudste batterijproducenten ter wereld. Het Zwitserse bedrijf werd opgericht in 1909 en is tot op de dag van vandaag actief in de energiesector. Het bedrijf is zich de afgelopen jaren minder gaan richten op het maken van batterijen met een grotere energieopslag om de volledige potentie van groene energie te benutten. Leclanché heeft momenteel de grootste fabriek voor lithiumcellen van Europa en heeft alles wat nodig is om productie in eigen hand te houden.
De vier grootste investeerders hebben zoveel vertrouwen in het bedrijf dat zij vorig jaar een extra kapitaalinjectie hebben gegeven. Dat heeft geresulteerd in een omzetstijging van maar liefst 56%! CEO Anil Srivastava: “This second consecutive year of above-market growth has been possible through successful ramping up of our execution capability. We have a solid base for delivering yet another year of growth in 2017. We are now focused on project financing and securing new projects for 2018 and beyond. Fundamentals for our business are strengthening considerably with improving traction and conversion across our pipeline.
Leclanché is een van de oudste batterij bedrijven ter wereld opgericht in 1909 in Zwitserland en vandaag de dag nog steeds actief in de energie sector. Sinds de top notering van CHF 455,00 in 2010 en de val naar CHF 44,00 zit het bedrijf al jaren in zwaar weer. Het aandeel is dan ook de laatste jaren verder weggezakt van CHF 44,00 naar slechts CHF 2,45 en het lijkt daarom voor velen ook niet meer interresant.
Echter is er voor de oplettende lezer wel positief nieuws te vinden, zo is het bedrijf al en tijd bezig met een koers verandering. In deze “pivot” is onderhands al meer dan CHF 120 miljoen geinvesteerd. Het bedrijf is zich de afgelopen jaren minder gaan richten op maar gewoon baterijen produceren en meer op het maken van baterijen en energieopslagoplossingen voor de groene energie sector. De huidige CEO heeft veel ervaring in deze “renewables” sector maar ook bij andere technologie bedrijven zoals: Tom Tom en Alcatel.
Grootste lithiumcellen fabriek van Europa
Leclanché heeft momenteel de grootste fabriek voor lithiumcellen van heel Europa. Daarnaast is het bedrijf in staat om alles wat nodig is voor zo een lithium cell zelf in eigen huis te maken. Leclanché heeft dus de grootste productie capaciteit in Europa en maakt alles zelf.
Leclanché kan zeker gaan profiteren van de steeds groter wordende groene energie markt. Zoals eerder vermeld wordt er bij Leclanché veel gewerkt aan energie opslag en dit is vaak nog de ontbrekende schakel als het gaat om groene energie. Als we bijvoorbeeld kijken naar windmolens of de steeds technologische geavanceerdere zonnepannelen. Wekken deze op bepaalde momenten meer energie op en andere momenten veel minder. Op de piek momenten kan de energie niet altijd in zijn volledigheid worden afgenomen omdat er op dat moment simpel weg geen vraag voor deze energie is. Er gaat hier dus een hoop energie verloren. Deze apparatuur kan wel van persoonlijke opslag voorzien worden maar ook deze heeft een top capaciteit die soms overschreden wordt. Hier speelt Leclahnce mee bij het maken grootschallige energie opslag centra. Waar de elektriciteit van een groter netwerk van zonnepanelen, windmolens en andere energie opwekende apparatuur centraal opgeslagen wordt.
Te mooi om waar te zijn?
Theoretisch is het verhaal nog altijd mooi maar hoe zit het in de praktijk. Leclanché heeft al ervaring als het gaat om deze energie opslag netwerken. Zo is een van hun meest intereressante project het Graciosa island microgrid system project. Graciosa is een eiland in de atlantische oceaan dat onderdeel uit maakt van de canarische eilanden. Omdat het eiland zo ver uit de kust ligt en te klein is voor een energie centrale moet er door de bewoners alle energie zelf opgewekt worden. Voorheen werdt dit gedaan door diesel generatoren die dag en nacht aanstonden om de bewoners van het eiland te voorzien van energie. In 2012 is er een project gestart om het eiland helemaal zelf voorzienend te maken. Door zonnepannelen en windmolens energie op te laten wekken. De energie die nu opgewekt wordt door de zonnepannelen en windmolen wordt opgeslagen en gestabiliseerd door een energieopslag centra aangeleverd door Leclanché.
Dit project brengt een gigantische schat aan ervaring voor Leclanché toont aan dat ze in staat zijn oplossingen te leveren voor grootschallige elektriciteits netwerken. Zo een eiland zelf voorzienend maken is vaak een mooie test case om het daarna op het vaste land te doen. Men ziet veel dat in de energie sector eilanden worden gebruikt voor als test cases voor de toekomst. Dit project is dus een uitstekende opdracht voor Leclanché om hun ervaring aan te tonen.
Naast deze grootschallige energie opslag centra foucst Leclanché zich ook nog op hand gemaakte oplossingen voor bedrijven. Het leveren van accu’s voor elektrisch rijdende machine’s maar misschien nog wel belangrijker het leveren van baterijen voor het elektrificieren van het openbaar veroer. Zo hebben ze al bussen geleverd voor een vol elektrische bus lijn “de lijn” die in brugge gaat rijden.
Succesvolle turnaround achter de rug
De koersverandering waar Leclanché de afgelopen jaren op gestuurd heeft lijkt een geslaagde te zijn. Ze hebben zich goed weten te positioneren in opkomende markten. Het portfolio van oplossingen die het bedrijf levert wordt als maar groter. Binnen de grootste opdrachten die het bedrijf de afgelopen tijd heeft gekregen is een duidelijke trend aanwezig. Leclanché legt momenteel de focus vooral op opdrachten van uit overheids instanties.
Ze zijn hier dan ook een uitstekende kandidaat voor met de fabriek in Europa en volledige in-house productie. Zijn ze een grote kanshebber voor overheidstenders door heel europa. Op het moment dat Europese overheden concrete doelen en richtlijnen gaan stellen voor groene energie en het uitbannen van fossiele brandstof. Zal er een groot aantaal opdrachten bijkomen voor Leclanché.
Echter ligt hier ook gelijk het risico als het nog lang duurt voordat overheden deze doelen en richtlijnen gaan stellen, en de wens om fossiele brandstof uit te bannen een wens blijft. Ook kan bij het lang uitblijven van deze concretisering er concurrentie opkomen voor Leclanché. Maar met dit als grootste risico is er genoeg ruimte voor positiviteit.
Conclusie
Leclanché heeft voor het komende jaar positieve targets gesteld kunnen natuurlijk mooie inkomsten binnenhalen uit de opdracht in Canada. Mochten er binnenkort targets en doelstellingen gesteld worden door overheden met betrekking op groene energie en het aanleggen van grotere zelf voorzienende energie netwerken, dan zijn dit zeker koopsignalen voor Leclanché en houdt het bedrijf dan ook zeker de komende tijd goed in de gaten.
