Connect with us

Beleggen in AeroVironment

Aandelen

Beleggen in AeroVironment

E-commerce bedrijven zijn druk bezig om drones te implementeren in de bezorging van pakketten. In de landbouw kunnen met drones gemakkelijk analyses worden uitgevoerd. Drones worden steeds meer alledaagse gebruiksvoorwerpen. U kunt inmiddels drones gewoon kopen bij de hobbyshop op de hoek. Alle hiervoor genoemde doeleinden van drones zijn opkomend en kansrijk, maar de echte markt ligt momenteel nog steeds bij defensie.

Wie wilt beleggen in drones moet daarom wat ons betreft op zoek naar een bedrijf dat zichzelf al heeft bewezen in de militaire drone industrie, maar die ook de potentie heeft om mee te groeien wanneer drones nog belangrijker worden in het dagelijks leven. Welk aandeel moet u als belegger dan hebben? Wij denken hiervoor precies de juiste kandidaat gevonden te hebben: AeroVironment.

De drones van AeroVironment

AeroVironment opereert in twee takken van sport: drones en elektronische heroplaadsystemen. Dit rapport gaat enkel in op het eerste, omdat wij geloven dat hun dronesegment de meeste fantasie in het aandeel blaast. Hieronder volgt een overzicht wat het bedrijf aan droneproducten te bieden heeft:

Raven: De Raven is de meest gebruikte kleine drone ter wereld. Bemand met een GPS systeem kan dit apparaat geprogrammeerd worden om surveillance vluchten uit te voeren. De Raven weegt maar 2,2 kilo en kan met de hand gelanceerd worden net zoals u vroeger een papieren vliegtuigje in de klas naar iemand anders gooide. De reikwijdte is 10 kilometer, en de beelden kunnen live gestreamd worden.

Wasp: De Wasp drones zijn met 1,5 kilo nog lichter dan de Raven, kunnen tot een uur in de lucht blijven en zijn in staat om live kleur- en infraroodbeelden versleuteld te streamen. Vanwege het zeer lichte gewicht is het een fluitje van een cent om dit ding de lucht in te krijgen. De Wasp drone is speciaal ontwikkeld om zowel op vaste grond als op zoet en zout water te landen.

Puma: De Puma drone is de duracell in de serie. Deze kan tot 3,5 uur lang blijven vliegen, aangedreven door zowel batterijen als zonnepanelen. De Puma is wat groter van stuk dan de anderen en kan daardoor meer goederen dragen.

Snipe: Een van de kleinere drones, zeker voor militaire doeleinden. De drone weegt minder dan 150 gram en kan daardoor gemakkelijk meegenomen worden op missies. Een vluchtduur van 15 minuten is niet heel lang, maar de drone is dan ook bedoeld om net even over de berg of muur heen te kijken om zo een compleet overzicht van het strijdveld te krijgen.

Switchblade: Ook deze drone kan gemakkelijk meegenomen worden, maar is met 2,5 kilo wel een stuk zwaarder dan de snipe. In lastige situaties kan deze drone gelanceerd worden, met een compleet stille elektrische aandrijving. Tot 10 km is de drone effectief voor verkenning, maar ook als precisieaanval. De drone kan namelijk ook al raket fungeren, een zogenaamde suicide drone.

Al deze drones worden gesupport door een Ground Control System. Dit is een soort Gameboy waarmee de drone handmatig bestuurd kan worden, en op het beeldscherm kan de bestuurder zien wat de drone ziet. Onderstaand ziet u een van de drones van AeroVironment in beeld gebracht:

De link met defensie

Het zal u niet verbazen dat de Amerikaanse overheid de grootste afnemer van drones is. Het defensiebudget van de Verenigde Staten is verreweg het hoogste ter wereld en een steeds groter deel gaat op aan drones. AeroVironment is inmiddels een belangrijke leverancier.

Wie in het nieuwsarchief duikt komt verschillende berichten tegen. Zo werden in 2014 meerdere orders verwelkomd van het Amerikaanse leger. De marine bestelde voor $22 miljoen aan Wasp drones. Men had destijds al de Raven en Puma drones in gebruik. Het Pentagon bracht een nieuwe order binnen van $19 miljoen voor de ontwikkeling van een nieuwe drone. Er waren meerdere partijen in de race en AeroVironment kwam als winnaar uit de bus. Wie een uurtje zoekt op Google, komt over de afgelopen jaren tientallen soortgelijke berichten met grote orders tegen.

Ook buiten de V.S. weten klanten AeroVironment te vinden. Zo was er vorig jaar een order van omgerekend $36,5 miljoen van het Australische leger. De NATO Support and Procurement Agency (NSPA) schonk AeroVironment voor $5.9 miljoen voor Raven drones, te gebruiken door Portugese leger.

En ook het Nederlandse leger is bekend bij Aerovironment. Op 31 oktober 2017 kwam het nieuws naar buiten dat Nederland een order van $10,3 miljoen voor kleine drones aan AeroVironment heeft toegekend.

De commerciële markt

Volgens Amazon zijn drones de toekomst van commerciële bezorgdiensten. Wij twijfelen hier niet aan. Deze afzetmarkt staat nog in de kinderschoenen. Aan een materiële omzet genereren bedrijven hier nog niet mee, maar een explosieve groei kan hier zomaar verandering in brengen. Onderstaand ziet u een video over de mogelijkheden van deze bezorgdiensten met drones:

Momenteel zijn de commerciële drones van AeroVironment vooral gericht op het analyseren van de beelden die drones maken. Zo leveren ze drones over landbouwgrond vliegen en deze data direct opslaan en verwerken. Ook deze drones zijn gemakkelijk te besturen via een gameboy-achtig besturingssysteem.

Het voordeel van AeroVironment is dat zij ook de software maken die de data analyseert en dit in een voor iedereen te gebruiken jasje hebben gegoten. Zo kunnen boeren op elke moment van de dag gemakkelijk de drones zelf lanceren, de data direct binnen krijgen met een gemakkelijk te interpreteren analyse. Dit scheelt heel veel tijd en moeite wanneer hier een externe partij voor moet worden ingehuurd.

Dit voordeel beperkt zich niet tot de landbouw. Zo kunnen spoorwegen, elektriciteitskabels en pijplijnen ook op deze manier gemakkelijk geanalyseerd worden. Onderstaand vindt u een video van de website van Aerovironment die dit erg mooi presenteert:

AeroVironment heeft vorig jaar zomer de rechten verkregen om haar producten te verkopen aan commerciele partijen. Deze gebeurtenis luidde naar onze mening de startsein voor deze nieuwe business.

Deze zomer kwam daarop het bericht dat men in samenwerking met NASA’s Jet Propulsion Laboratory de zogenoemde First Drone gaat bouwen. Het wordt een onbemande helikopter die straks verkenningstochten op Mars moet gaan vliegen.

Overnamekansen zeer reëel

Als we de potentie van commerciële drones op het gebied van e-commerce bezorging meenemen, zou het zomaar kunnen dat de techniek van AeroVironment grote spelers van essentiële waarde is. Het zou dan ook zomaar kunnen dat een bedrijf als Amazon het bedrijf op den duur overneemt. Het zal immers niet de eerste keer zijn dat Amazon een soortgelijk bedrijf overneemt.

Als we kijken naar wie nog meer in de markt zou kunnen zijn, komen marktleiders als UPS en Alibaba al snel in beeld. Wij sluiten een langdurige samenwerking met deze partijen niet uit. Het is wat prematuur om goed in te kunnen schatten hoe dit zich vertaalt in potentiële omzet.

Vooralsnog staat dit idee ver weg van de werkelijkheid, maar bij een winstgevend aandeel is dit een mooie bonus. De bovengemiddelde overname fantasie maakt het aandeel nog aantrekkelijker.

Fundamentele analyse Aerovironment

Wanneer we de omzet van Aerovironment analyseren, hebben we het voordeel dat een groot deel van de omzet afkomstig is van langlopende projecten. Dit soort projecten zijn meestal niet binnen een maand klaar, waardoor een groot deel van de inkomsten voorspelbaarder wordt.

Reserveonderdelen zijn bovendien een substantiële inkomstenbron voor AeroVironment. Dit is een verdienmodel analoog aan de inktcartridges van printerfabrikanten als Canon en Epson en dat is ideaal voor de omzet.

Aerovironment investeert fors. Hierdoor is de winstgroei wellicht minder spectaculair als de omzetgroei, maar er wordt niettemin ieder kwartaal een mooie winst gepresenteerd. Bij een omzet van $265M werd vorig jaar $13 miljoen winst behaald.

De prognose en rapportage over het fiscale jaar 2018 – 2019 leest u hier.

Conclusie

Onze conclusie is dat AeroVironment bij uitstek het juiste aandeel is om te kunnen profiteren van de gaande drone revolutie. AeroVironment’s financiën zijn prima op orde en vormen de basis van ons oordeel. Er is veel geld in kas, het bedrijf is zo goed als schuldenvrij, er is een hoge omzet en winstgevend. Hun technologie is de meest geavanceerde van dit moment en hun businessmodel heeft haar waarde al bewezen.

Verder zijn ze goed gediversifieerd met hun electronische oplaadsystemen, dat ook veel waarde vertegenwoordigt. Wij kijken uit naar hun eerste stappen in de richting van de commercieële afzetmarkt, en zullen niet verbaasd opkijken als een conglomeraat als Amazon ter zijner tijd de gehele boel overneemt tegen een fikse overnamepremie.

Continue Reading
Bekijk deze gerelateerde artikelen:

Meer beursupdates Aandelen

To Top