Connect with us

Contrair beleggen in aandeel Fugro

Aandelen

Contrair beleggen in aandeel Fugro

“Kennis is macht”, zo luidde filosoof Francis Bacons bekendste uitspraak. Hoewel deze uitspraak oorspronkelijk betrekking heeft op de wetenschap, kan menig belegger zich er goed in vinden. De belegger die meer weet, blijft de andere beleggers voor en zet op deze manier de beste deals naar zijn hand. Echter, kennis kan onzeker zijn. Een verkeerde inschating of onjuiste tip kan leiden tot forse verliezen op de markt. De meeste beleggers zien daarom af van de aandelen die een hoog risico met zich meenemen en voegen zich bij de veilige aandelen die iedereen aanschaft.

Maar niet iedereen behoort tot de meeste beleggers. De contraire beleggers, voorzien van durf en een gebrek aan volgzaamheid zijn continu op zoek naar de gouden tips die tegen ieders verwachting in, leiden tot winst. Deze tak van sport is niet voor iedereen weggelegd; de risico’s zijn hoog en het speelveld is onoverzichtelijk. Dit weerhoudt de ware contraire belegger er niet van om zijn zoektocht naar dat volgende contraire aandeel te staken.

De absolute contraire belegging op de Nederlandse markt van dit moment is het aandeel Fugro. Onze analisten kijken graag naar contraire beleggingen. We zetten graag de visie van onze analisten over het aandeel Fugro voor u uiteen.

Geschiedenis aandeel Fugro

Op 2 mei 1962 werd Kornelis Joustra het ‘Ingenieursbureau voor Funderingstechniek en Grondmechanica’ opgericht, beter bekend als Fugro. Fugro is een geodata-bedrijf wat inhoudt dat Fugro onderzoek doet naar onder meer grondstoffen in bepaalde regio’s en de mogelijkheden om deze grondstoffen te winnen. Vervolgens verkoopt Fugro de verkregen data door aan derde partijen die dit voor eigen doeleinden benutten. De eerste grote meevaller van Joustra’s bedrijf waren de oliecrises in de jaren ’70. Door verscheidene politieke conflicten in het Midden-Oosten en de woedende Koude Oorlog tussen de Verenigde Staten en de Sovjet-Unie, ontstonden er wereldwijd tekorten aan olie en petroleum.

Deze tekorten leidden tot sectorbrede problemen en vrijwel alle geodata-
ondernemingen hadden te maken met moeilijke tijden. In de nasleep van deze crisis besloten een verzwakt Fugro en een verzwakt McCelland, destijds Fugro’s grootste concurrent, om te fuseren. Hiermee werd voor voor Fugro een periode vol overnames ingeluid, waaronder Thales Geosolutions voor ruim €140 miljoen. Met dit overnamebeleid wil Fugro haar kennis op technisch gebied uitbreiden en haar positie op de markt verstevigen.

In 1992 deed Fugro haar intrede op de Amsterdam Stock Exchange (AEX). Hoewel de koers van Fugro met pieken en dalen was – zoals bij veel aandelen – wist het op de lange termijn toch grote koersstijgingen te bewerkstelligen. In april 2011 piekte het aandeel met een waarde van €61,74. Met een marktkapitalisatie die in februari dit jaar nog rond de €1 miljard schommelde, doet het daarmee zeker niet onder voor haar concurrenten. Subsea 7 en TechnipFMC hebben een marktkapitalisatie die hier niet veel van afwijkt. Beide bedrijven zijn ook actief in de geodata-industrie en daarmee belangrijke concurrenten van Fugro.

Naast een speler van wezenlijk belang op de kapitaalmarkt, is Fugro ook een bedrijf met prestige in de technische wereld. Zo wist Fugro in 2008 de Koning Willem I Prijs in de wacht te slepen. Dit is een prijs die eens in de twee jaar wordt uitgereikt aan een bedrijf dat uitblinkt op gebieden als durf, daadkracht, duurzaamheid en goed ondernemerschap. Fugro ontving de prijs vanwege het feit dat het erin geslaagd was onherbergzame gebieden in kaart te brengen en succesvolle internationale uitbreidingen te realiseren. In 2010 werd de trofeeënkast aangevuld met de Erasmus Innovatieprijs. Het bedrijf verkreeg deze prijs op basis van de verdere ontwikkeling van accurate GPS apparatuur. Tevens meldde de jury dat Fugro laat zien hoe juiste organisatorische keuzes en goede werkomstandigheden leiden tot succes.

Tegenslag Fugro

‘Soms zit het mee en soms zit het tegen’, en dat geldt ook zeker voor het aandeel Fugro. Ten opzichte van de all-time high in 2011, is het aandeel met meer dan 95% gedaald. Momenteel schommelt de waarde van het aandeel rond de €3,30. De huidige waarde is daarmee grofweg twintig keer lager dan de waarde in 2011. Hoewel het bedrijf op technisch gebied nog steeds veel vooruitgang boekt en daarvoor welverdiende faam ontvangt, is het aandeel desondanks in een gestage trend naar beneden belandt. Met name dalende olieprijzen hebben een grote invloed op de omzet van het bedrijf en daarmee ook de waarde van het aandeel. In 2016 daalde Fugro’s omzet met zo’n 22,7% dankzij dalende olieprijzen. In 2017 daalde de omzet wederom. Dit keer met 13,2%.

Het is denkbaar dat de invloed van de olieprijs op de omzet niet als verrassing is gekomen voor het bestuur. De crises van de jaren ’70 hadden al getoond wat de invloed van schommelingen in de olieprijs op geodata bedrijven is. Onlangs is een nieuwe daling van de olieprijs in werking gezet door het COVID-19 virus. De gevolgen van het virus voor het bedrijf zijn groot. Begin april liet de CEO, Mark Heine, weten dat de salarissen bevroren werden. Er wordt ook gezocht naar mogelijkheden om het werknemersaantal terug te dringen.

Heine zei dat Fugro’s prioriteiten duidelijk zijn: het welzijn van haar mensen koesteren. Momenteel werken er zo’n 10.000 mensen bij Fugro verspreid over alle continenten. Met een relatief goede liquiditeit van $432 miljoen kan het bedrijf de situatie tijdelijk volhouden. In hetzelfde statement werd echter ook gemeld dat Fugro kijkt naar de mogelijkheden wat betreft overheidssteun. Daarmee zou Fugro zeker niet de eerste multinational zijn die aanklopt bij de Nederlandse overheid.

Onder meer de Amerikaanse verhuursite Booking.com en de luchtvaartmaatschappij KLM ontvingen al steunpakketten van de Nederlandse overheid om de huidige situatie door te komen.

Niet alleen Fugro, maar de hele geodata-industrie heeft het zwaar te verduren onder COVID-19. Wood Group, één van de grootste geodata-bedrijven ter wereld, meldde eerder ook dat het salarisverminderingen en een versoepeling van de ontslagregelingen zou doorvoeren. Het Arabische Polarcus, een ander geodata-bedrijf, liet weten tevens drastische verlagingen van de salarissen door te voeren voor de komende zes maanden. Deze drastische verlagingen staan gelijk aan bedrag van $6,5 miljoen.

Verwachtingen Fugro

Een rondzwervende pandemie is slecht voor de zaken. In combinatie met een dalende olieprijs is het zelfs desastreus voor geodata-bedrijven. Toch is er licht aan het eind van de tunnel. Dit heeft te maken met het feit dat momenteel circa 50% van de totale omzet van Fugro afkomstig is uit hun werkzaamheden in de olie- en gasindustrie. De andere 50% wordt verworven uit hun dienstverlening voor de nautische markten en de sectoren van de hernieuwbare energie en infrastructuur. Fugro is echter druk bezig met innovaties voor duurzame technologie. Op de lange termijn zal dit betekenen dat het aandeel uit olie en gas zal afnemen waardoor vervolgens de omzet en algemene prestaties van het bedrijf minder afhankelijk zijn van de olieprijzen. Daardoor kunnen scenario’s vergelijkbaar met de huidige in de toekomst geïncasseerd of zelfs voorkomen worden.

Tevens worden de diensten die Fugro aanbiedt steeds belangrijker voor de wereld. Er wordt voorspeld dat er aan het eind van de eeuw circa 11 miljard mensen op aarde rondlopen. Door het toedoen van klimaatverandering en de toenemende armoede in veel plattelandsgebieden, zal de urbanisatie toenemen. Deze mensen moeten voorzien worden van energie en woongelegenheid. De brede inzetbaarheid en expertise van Fugro is daarmee aantrekkelijk voor onder meer overheden en bedrijven die op zoek zijn naar geschikte plaatsen om wijken en industrieterreinen te vestigen, of behoefte hebben aan informatie over de winning van grondstoffen.

Ten slotte is Fugro op technisch gebied een grootmeester van innovatie. De eerder aangehaalde prijzen zijn hier een toonbeeld van. Verdere ontwikkelingen op de gebieden van visualisatie, robotica en analytische capaciteiten maken het mogelijk om steeds nauwkeuriger en sneller onderzoek te doen. Dit is niet alleen bevorderlijk voor de kwaliteit van het onderzoek, ook klanten en opdrachtgevers hebben baat bij deze ontwikkelingen. Zij ontvangen namelijk betere resultaten en kunnen op basis daarvan meer zekerheid uit hun projecten putten. Door de services die Fugro aanbiedt, zullen klanten in de toekomst terugkeren indien ze voor een nieuw project informatie nodig hebben.

Contrair beleggen met Fugro

Als contraire beleggers leggen wij ons toe op de kansen die er liggen voor Fugro. De zware klappen die de oliemarkt te verduren krijgt en de economische gevolgen van COVID-19, hebben een dieptepunt gecreëerd voor Fugro. Wij verwachten echter dat het bestuur van de geodata-gigant na de huidige crisis in staat is om groter te worden dan ooit tevoren.

Door de huidige gang van zaken schommelt het aandeel momenteel rond de €3,30: een historisch lage prijs. Met een jaarlijkse omzet van bijna €2 miljard en een toekomstgericht verdienmodel, zien wij deze lage prijzen juist als een mooie kans om in te stappen. Naar verloop van tijd zal de invloed van het virus op de olieprijzen en de wereldmarkt afnemen waardoor er naar verwachting meer vraag zal ontstaan naar de diensten die Fugro levert. Dan is het slechts nog een kwestie van tijd voordat de koers van Fugro weer op haar oude niveau zit.

Wij hanteren een koersdoel van € 7,00  voor de komende 6 maanden Het behalen van dit koersdoel levert een rendement op van ruim 83%. 

Meer beursupdates Aandelen

To Top