Home » Laatste updates » Beleggen in Transenterix

Beleggen in Transenterix

by Redactie Beleggen.TV
0 comment

Aan het begin van deze week werd het aandeel Transenterix voor nog geen $1,50 verhandeld op de beurs. Vandaag tikt het robotfondsje de $5,00 aan. Zo snel kan het gaan op de beurs!

In een voorgaand artikel hebben we uitgebreid over de Robolutie geschreven. Robots zijn niet langer een ‘ver van mijn bed show’. De Robolutie is allang van start gegaan. Robots nemen de wereld over. We hebben u toen ook verteld over het aandeel Intuitive Surgical, één van de aandelen die wij binnen het robotica thema als favoriet bestempelen.

De eerste stappen zijn gezet

Intiutive Surgical was het eerste roboticabedrijf met een focus op de medische wereld dat aantoonde hoe verdienstelijk beleggen in robotica kan zijn. De koers ging van $10 in 2003 naar $500 in 2011, ofwel een rendement van 5.000% in 8 jaar tijd. Inmiddels noteert het aandeel boven de $900 (omgerekend voor de aandelensplitsing) en is in de laatste jaren dus nogmaals verdubbeld.

Intuitive Surgical is wereldwijd de leider in minimaal invasieve chirurgie met assistentie van robots. Hun meest bekende product is het Da Vinci systeem, dat in 1999 werd geïntroduceerd en in 2000 door de FDA werd goedgekeurd voor bepaalde toepassingen. In de tijd daarna volgde goedkeuring voor meerdere gebieden, een proces dat tot op heden doorloopt, telkens komen er nieuwe applicaties bij.

Het Da Vinci systeem van Intiutive Surgical domineert momenteel de markt. De bestaande markt beslaat honderden ziekenhuizen en zal qua omvang enorm groeien. De meeste ziekenhuizen doen nog niets met robotica. Analisten ramen in dat de omvang van de bestaande markt zeker $4 miljard zal naderen in 2018, met een jaarlijkse groei van 17%. Ook in de grotere Nederlandse ziekenhuizen opereert men met het systeem.

Koerexplosie van Transenterix 

Intiutive Surgical is met een omvang van bijna $40 miljard duidelijk de grote speler in de medische roboindustrie. Bij onze uitgebreide scan door de sector kwamen we ook een kleinere, maar minstens net zo interessante speler tegen. Het aandeel Transenterix maakt eveneens medische systemen die de zogenaamde spider surgery mogelijjk maken, alleen is het met een waarde van $400 miljoen veel minder omvangrijk dan grote broer Intiutive Surgical.

Transenterix heeft deze week van de FDA goedkeuring gekregen voor zijn Senhance systeem. De goedkeuring komt als een donderslag bij heldere hemel en zet het aandeel plots in de schijnwerpers. Voor het eerst is er een ander bedrijf wat zich aan deze tak van sport waagt! Aan het begin van deze week werd het aandeel Transenterix voor nog geen $1,50 verhandeld op de beurs. Vandaag tikt het robotfondsje maar liefst de $5,00 aan!

We hebben weliswaar een zeer kleine positie, maar zijn toch verheugd dat we dit aandeel al voor de koersexplosie hebben weten te vinden. Het is opnieuw bewijs dat onze beleggingsstratie haar vruchten afwerpt en we met onze research de juiste aandelen weten te selecteren.

De inhaalslag is begonnen 

Senhance lijkt in veel aspecten hetzelfde als het Da Vinci systeem van Intuitive Surgical. Beide systemen zorgen er voor dat er operaties kunnen worden uitgevoerd met enorme precisie. Het systeem heeft maar een klein gaatje (1-2 cm) nodig om in de patiënt zijn werk te doen.

Het Senhance biedt de volgende voordelen voor chirurgen:

  • veel preciezere ingrepen, zonder onbedoelde bewegingen. Dit reduceert de kans op fouten gedurende de operatie,
  • dankzij de robot meer kracht beschikbaar bij operaties waar dit nodig is,
  • ergonomische verbeteringen voor de chirurg; hij hoeft zich minder in bochten te wringen,
  • dankzij de camera’s een 3D-blik in het lichaam van de patiënt.

Nu de FDA goedkeuring heeft gegeven aan Transenterix kan de inhaalrace van start gaan. Intuitive Surgical is echter de gevestigde naam in de medische wereld en deze industrie staat niet vaak te trappelen om nieuwe avonturen aan te gaan. In de eerste helft van dit jaar zijn er bovendien pas twee systemen verkocht. Één ging er naar Duitsland en één naar Japan. In totaal leverde dit $3,5 miljoen omzet op voor Transenterix. Op de balans van Intuitive lijkt dit vooralsnog niet meer dan een afrondingsfout. Wellicht dat de twee over een aantal jaar echt de strijd met elkaar aan kunnen gaan, voor nu is het vooral goed om te zien dat ons selectieproces werkt.

You may also like

Bij Beleggen.tv is onze missie duidelijk: consequent sterke resultaten leveren die het vertrouwen van onze abonnees in ons rechtvaardigen.

Handige links

Nieuwsbrief

Recente updates

@2013 – 2024 – All Right Reserved. Beleggent TV BV