Connect with us

Aandelen om te profiteren van de opkomst van intelligente robotica

Aandelen

Aandelen om te profiteren van de opkomst van intelligente robotica

We bevinden onszelf in de vierde industriële revolutie. De opkomst van de robotica wordt versterkt door, onder andere, kunstmatige intelligentie (AI). Slimme robots veroveren de wereld. Zowel in het bedrijfsleven als in het dagelijks bestaan. Hoe kunt u als belegger van deze opkomende technologie profiteren?

Robots die voorlezen

Bedrijven als Amazon en Google hebben de “slimme” spraakassistent Echo en Home op de markt. Deze spraakassistenten lijken op speakers, en zijn dit ook, maar ze kunnen nog veel meer. Ze beantwoorden vragen, lezen de krant voor en kunnen muziek en video afspelen. Die ontwikkeling gaat steeds verder. U kunt de opdracht geven om het licht te dempen, de temperatuur van de kamers in uw huis in te stellen, u kunt ze laten bellen. Heel veel science fiction is al werkelijkheid. Door te beleggen in Amazon of Alphabet (het moederbedrijf van Google) kunt u een graantje meepikken van de verdere ontwikkelingen op het gebied van robotica. Het zijn weliswaar niet de goedkoopste aandelen, maar dan heeft u wel de grote spelers in portefeuille.

Robotica wordt steeds normaler, evenals kunstmatige intelligentie. Bedrijven investeren steeds meer in robotica en kunstmatige intelligentie en de consument begint het steeds interessanter te vinden -de belegger daarmee ook. Er zijn tal van bedrijven die actief zijn in de wereld van robotica en kunstmatige intelligentie.

Beleggers kunnen verwachten dat bedrijven die robots of onderdelen voor robots produceren een sterke groei zullen doormaken de komende jaren. Maar de impact van de robotisering in combinatie met de automatisering heeft op veel meer sectoren invloed; zoals bijvoorbeeld:

Productie: Robots en de productiesector kennen een lange geschiedenis. Het gaat hier immers om marges en robots worden niet , ziek -in ieder geval minder vaak. Ook hebben robots nooit behoefte aan een  lunchpauze. Het beste voorbeeld hiervan is één van de fabriek van Fanuc. Sinds 2001 opereert deze fabriek al “lights-out”. Dat houdt in dat er geen mens aan te pas komt: Robots maken robots.

Defensie: Drones, en andere robots, reduceren het aantal grondtroepen die er nodig zijn. Dit betekent dat er minder mensen direct gevaar lopen. Daarnaast zijn deze robots voor sommige missies vele malen efficiënter, zeker wanneer dit gecombineerd wordt met AI.

Medisch: Robotica in de medische wereld bestaat inmiddels al langer. Zo kan het eerdergenoemde Watson van IBM in sommige gevallen al veel accurater diagnoses stellen dan dat mensen dat kunnen. In ons artikel over Intuitive Surgical leest u meer over operatierobots. In de toekomst zullen robots in deze sector steeds vaker worden ingezet.

Transport: Hier zijn de zelfrijdende auto’s het beste voorbeeld. Er wordt geschat dat in 2030 15% procent van alle auto die worden verkocht zelfrijdend zijn. Daarnaast zitten alle moderne auto’s al vol met robotica en AI. Ook buiten de auto sector zal dit zijn invloed hebben.

Landbouw: Ook in de landbouw hebben robots en AI een enorme impact. De grond kan beter geanalyseerd worden, er hoeft minder water verspilt te worden en de oogst wordt efficiënter. Dit is nu al een realiteit en in de toekomst zal ook dit steeds meer worden toegepast.

Financieel: Op de beurzen zijn er al genoeg algoritmes aan het werk. Het gaat in deze gevallen niet meer om welke persoon de beste analyse kan maken, maar wiens computer het snelst kan “denken”. Er wordt al gewerkt -in combinatie met AI en Big Data- om niet meer te hoeven reageren op de markt, maar te kunnen voorspellen. De droom van elke belegger, maar binnenkort misschien een realiteit voor de grootbanken. Daarnaast zullen er in de toekomst robots ingezet worden die aan de hand van jouw wensen gemakkelijk het beste portfolio opstelt.

Wat kan een belegger doen?

Er gebeurt genoeg op het gebied van robotica en het lijkt erop dat de robotisering niet meer te stoppen is. Op alle vlakken in ons leven hebben en krijgen we er mee te maken. Voor beleggers is het natuurlijk interessant om zo snel mogelijk in een sector te investeren die nu al niet meer weg te denken is. De schatting van analisten is dat de robotica en AI industrieën tegen 2020 een grote van meer dan 150 miljard hebben bereikt. 

Er zijn echter nog wat struikelblokken. Nieuwe ideeën en technologieën hebben de nijging om een grote invloed op de bestaande structuren te hebben. Denk aan een Uber of een AirBNB die hele sectoren op de schop gooien, of de discussie omtrent de zelfrijdende auto: “Wat moet het algoritme doen wanneer een crash onvermijdelijk is; rijdt het een klein meisje op straat aan en redt het de al volwassen passagier, of ontwijkt het de auto het meisje maar komt de passagier te overlijden?”

In het geval van Uber en AirBNB komt de meeste weerstand vanuit de sectoren wiens verdienmodel op de schop wordt gegooid. In het geval van de zelfrijdende auto is het vooral een ethische, maar ook een wettelijke en verzekeringstechnische stelling. Voor de robotisering zal dit niet anders zijn. Er wordt al geschat dat er in minder dan 10 jaar 30% van de banen verloren zullen gaan aan de robotisering.

Het grootste risico op vooruitgang lijkt dan ook niet voort te komen uit het gebrek aan technologie. De technologie bestaat vaak al, of er wordt al hard aan gewerkt. Het grootste struikelblok lijkt vooral te komen uit de hoek van de beleidsmakers. Omdat de overheden vaak de neiging hebben om achter de feiten aan te lopen en niet weten hoe ze zich moeten en kunnen aanpassen aan deze snelle veranderingen vertraagt dit vaak het proces.

Of dit nu goed is of niet, dat is een discussie voor later. De antwoorden zijn nog lang niet gevonden en niemand weet precies wat de toekomst brengt, maar dat is nu juist het punt. De keuzes zijn niet altijd gemakkelijk en voordat deze gemaakt zijn kunnen we alweer jaren verder zijn. Daarnaast wordt de markt steeds groter en is het niet meteen duidelijk welke bedrijven het zullen overleven. Dat de robotisering een feit is, dat is echter wel zeker.

Aandelen voor de belegger in robotica

Grote bedrijven die zich met deze sectoren bezighouden, zoals Alphabet (GOOG), Cisco (CSCO) of NVIDIA (NVDA), behalen vaak het grootste gedeelte van de omzet uit andere activiteiten. Het risico wordt hierdoor wel kleiner.

De kleinere bedrijven in deze sector, zoals iRobot (IRBT) of Mazor Robotics (MZOR), behalen de omzet volledig uit de robotica. De belegging wordt hiermee wel speculatiever. De concurrentie zal immers toenemen.

Meer gevestigde namen in de robotica zijn Fanuc (FANUY), en Yaskwawa (YASKY). Deze bedrijven hebben zich al langere tijd kunnen bewijzen, maar voor de korte termijn belegger is het interessanter om naar de kleinere robotica bedrijven te kijken. Of naar bedrijven die onmisbare componenten voor de robotica maken.

Voor de belegger die liever op de gehele sector inzet is zijn er verschillende ETFs. De ETF ROBO volgt de gehele robotica sector. De ETF BOTZ probeert de robotica evenals de AI industrie te volgen. Let er bij de laats genoemde wel op dat de een groot deel van de waarde van de ETF voortkomt uit een klein aantal bedrijven.

Tot slot loont het voor de investeerder op de lange termijn om uit te zoeken welke bedrijven flink investeren in robotica en automatisering. Het rendement uit aandelen komt vanzelf voort uit het succes van die investering. Een producent van goederen die zich hier nu al mee bezig houdt heeft een voorsprong op haar concurrenten. De term CRO (chief robotics officer) zal in de toekomst dan ook steeds vaker te horen zijn in de financiële markten.

Klik op te reageren

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meer beursupdates Aandelen

To Top