Robots zijn al lang niet meer science fiction. Nog los van de (r)evolutie in kunstmatige intelligentie (Artificial Intelligence of AI) kunnen we ook spreken van een sprongsgewijze vooruitgang op het gebied van de mechanica. Dit heeft met name in de gezondheidssector al effect: meer en meer chirurgische ingrepen kunnen met behulp van robottechnologie worden uitgevoerd.
Een andere branche die profiteert van het feit dat een beetje robot niet gauw meer omvalt maar zelfs heeft geleerd om moeiteloos over hindernissen heen te stappen, is defensie. En dan zijn er nog de drones met hun waslijst aan mogelijkheden. Dat robots echter niet uitsluitend kunnen worden gebruikt om te vechten of te opereren, maar ook sociaal zouden moeten worden ingezet, is geruststellend voor diezelfde science fiction liefhebbers.
INTELLIGENTE ROBOTS
Een aandeel zonder rendement is een nutteloze investering. Zo ook met robots. Een robot zonder opdracht is een nutteloos ding. Het heeft informatie nodig, input. Logisch dat de ontwikkelingen in de robotmechanica en de kunstmatige intelligentie elkaar vinden in steeds slimmere toepassingen. Men spreekt zelfs van de vierde industriële revolutie. In menig fabriek zijn robots te vinden – ook al is het soms alleen maar een grijparm die producten oppakt en ergens anders weer neerzet. Een intelligente versie van zo’n grijparm is goud waard voor een postorderbedrijf. Mits goed geprogrammeerd, levert het meer efficiëntie en effectiviteit op. Een autodidactisch systeem is dan helemaal een uitkomst. Ondertussen vindt er een verschuiving plaats van de industriële sector naar de consumentensector. Van de fabriekshal naar huis en kantoor. Zo zie je in een willekeurige villawijk een robotje het gazon maaien. Domotica is al bijna vanzelfsprekend aan het worden. Robotica is een nieuwe stap in de serie ‘het gemak dient de mens’.
Natuurlijk hoeft een robot niet per definitie tastbaar te zijn. Neem bijvoorbeeld de spraaksoftware die het meest bekend is van de iPhone (Siri). Amazon en Google hebben met Echo en Home al hun eigen slimme spraakassistenten op de markt gebracht. Met de opkomst van The Internet of Things houden deze robots alles in de gaten. Het zijn personal assistants, facilitaire medewerkers, ja wellicht zelfs buddies aan het worden. Steun en toeverlaat voor de mens van nu en morgen.
De robot (ont)zorgt
Robots zijn bij uitstek geschikt om te worden ingezet in situaties waarbij het voor de mens te gevaarlijk wordt. Bij het ruimen van explosieven, het onderzoeken van oceaanbodems, het verkennen van het zonnestelsel en het werken met radioactief materiaal zijn robots onmisbare werkers. In de zorgsector zal de robot, in combinatie met AI, steeds vaker en breder worden ingezet. Niet alleen in de operatiekamer maar ook in de 1-op-1-relatie met de patiënt. Denk hierbij opnieuw aan de spraakassistent, eventueel nu wèl voorzien van een fysieke verschijningsvorm. Een vraagbaak die er altijd voor je is. Daar zijn al films over gemaakt.
Een schaduwzijde is er natuurlijk ook. De ethische vraagstukken, de angst voor de zelfbewuste machine, de betrouwbaarheid en veiligheid, zullen voorlopig wel onderwerpen van debatten zijn. Het ligt in de aard van de mens besloten dat waarschuwingen soms in de wind worden geslagen en dat de drang naar vooruitgang sterker is dan de rationele (tegen)argumenten.
Beleggen in robotica
Er zijn talloze bedrijven die zich bezighouden met robotica. Ook bedrijven die beursgenoteerd zijn. Voor bedrijven als Google / Alphabet, Cisco of NVIDIA is het weliswaar niet hun core business maar zijn ze wel een interessante speler in deze innovatieve sector. En daarmee zijn ze interessant voor beleggers. Voor wie in pure robotica aandelen wil beleggen, zijn er zeker aantrekkelijke namen te noemen. We doen een greep. Zo kunt u kiezen uit het aandeel iRobot (IRBT), Mazor Robotics (MZOR), Fanuc (FANUY), Honeywell (HON), IBM en Lockheed Martin. Al naar gelang of u meer affiniteit heeft met industriële of militaire toepassingen van robotica. Voor wie meer geïnteresseerd is in de zorgsector is er het aandeel Intuitive Surgical (ISRG).
AI en robotica zullen steeds meer in ons dagelijks bestaan aanwezig zijn. We durven te voorspellen dat ze het niet heel lang meer zal duren of robots zijn net zo alledaags als smartphones. Het is echter lastiger om te voorspellen welke aandelen hier het eerst of het meest van zullen profiteren. Spreiden en de vinger aan de pols houden, is daarom het devies. Een tracker biedt in dit geval uitkomst: bijvoorbeeld de Robo Global Robotics and Automation Index ETF (kortweg ROBO), Global X Robotics & Artificial Intelligence Thematic ETF (BOTZ), iShares Global Tech ETF (IXN) of de iShares Robotics and Artificial Intelligence ETF (IRBO).