Aandelen
Contrair beleggen aandeel Nokia
Nokia was jarenlang het populairste merk in de mobiele telefonie. Na de opkomst van Apple’s iPhone raakte het echter uit de gratie. Nu hopen de Finnen de markt terug te veroveren met de uitrol van het 5G netwerk. Helaas hebben de aanhoudende economische problemen ervoor gezorgd dat Nokia het dividend voorlopig heeft stopgezet.
Aandeel Nokia:
- Nokia was het populairste mobiele telefoonmerk eind jaren ’90 / begin ’00.
- Sinds de komst van de iPhone ging het bergafwaarts met het merk en het aandeel.
- Ingrijpende hervormingen en focus op netwerktechnologie moeten zorgen voor wederopstanding.
- Aanhoudende problemen dwongen het management tot het voorlopig schrappen van het dividend.
- Nokia zet alles op de opkomst van 5G.
Weet u nog wat voor telefoon u vroeger had? Grote kans dat dit een Nokia betrof. Kent u de allereerste modellen nog? De allereerste mobiele telefoon was de Motorola DynaTAC 8000X in 1983.
Daarna nam de ontwikkeling van het draadloos telefoneren een vlucht. De consument, aanvankelijk sceptisch, werd beetje bij beetje verleid door de innovaties die op en in het toestel werden aangebracht. Toetsenbord onder een klepje, geen fysieke antenne meer, lichter in gewicht, handzamer model, een qwerty toetsenbord, spelletjes, verwisselbare frontjes in diverse kleuren… uiteindelijk weet vandaag de dag niemand meer hoe hij of zij ooit zonder mobieltje kon.
Zeker niet sinds in 1993 de allereerste smartphone op de markt kwam. De IBM Simon kostte destijds $899 dollar (ongeveer €684). Daarop zaten handige functies als een kalender, adressenboek, klok, rekenmachine en kladblok. Ook was het toen al mogelijk om met het toestel e-mails te versturen.
Vanaf die tijd timmert Nokia ook flink aan de weg. Het Finse bedrijf slaagt erin om zich op te werken naar de top van de GSM-wereld. Rondom de eeuwwisseling is Nokia voor een mobieltje wat TomTom is voor navigatie; haast synoniem. De Nokia 3310 gaat als opvolger van de populaire 3210 in 2000 in totaal 126 miljoen keer over de toonbank. Hiermee is de 3310 één van de populairste telefoons aller tijden. In datzelfde jaar verschijnt ook de eerste telefoon met ingebouwde fotocamera. Twee jaar later introduceert Nokia de 6650 met VGA-camera waarmee men naast foto’s maken ook video’s op kan nemen.
Ondergang en wederopstanding aandeel Nokia
Nokia was bijna 14 jaar lang heer en meester in telecomland. Maar het ging mis toen men onhandig besloot om een generatie nieuwe toestellen eerst in Amerika uit te brengen en pas veel later elders in de wereld. Het zorgde ervoor Europeanen het merk massaal links lieten liggen. Juist in een tijd dat Apple de markt veroverde.
De toestellen van Steve Jobs bleken veel beter te voldoen aan de behoeften van de consument. De innovatie zat hem vooral in het aanraakscherm en de internetmogelijkheden. Op softwarematig gebied legde Nokia het af tegen de besturingssystemen van Apple – en later Google.
Jarenlang hebben de Finnen getracht een inhaalrace te rijden. Tegen 2010 zag men in dat de strijd niet viel te winnen. Het merk trok zich terug uit de smartphone branche en leek op sterven na dood. In slechts 4 jaar tijd verloor het bedrijf 90% van zijn waarde. Er zijn inmiddel uitgebreide analyses geweest en er verschenen al enkele boeken over het bedrijf. De voornaamste conclusie: Nokia is bijna helemaal ten onder gegaan aan interne angst en verkeerde keuzes vanuit het management.
Hervorming aandeel Nokia
In 2013 kocht Microsoft de smartphone divisie van Nokia op. De rest van het bedrijf fuseerde met het Franse Alcatel-Lucent en werd omgevormd tot een wereldspeler op het gebied van netwerkinfrastructuur. Begin 2018 verraste men de wereld met de aankondiging van nieuwe smartphone toestellen. Deze zagen er niet alleen fantastisch uit, ze bleken ook erg goed en betaalbaar. Nokia had vanzelfsprekend het Android besturingssysteem van Google geadopteerd. De Finnen waren terug van weggeweest.
Dividend aandeel Nokia geschrapt
Wat een tweede succesverhaal zou moeten worden, lijkt de laatste maanden toch weer twijfelachtig. Het bedrijf moet bezuinigen en na enkele tegenvallende kwartaalcijfers op rij, schrapte men voorlopig het dividend. De transformatie binnen het bedrijf leek vruchten af te werpen maar blijkt nog niet voldoende om toekomstbestendig te zijn. Nokia is er vanzelfsprekend veel aan gelegen om onderdeel te zijn van het mobiele platform tijdens de wereldwijde uitrol van 5G technologieën.
Nokia noemt een heel scala aan problemen die het bedrijf parten spelen: hogere ontwikkelingskosten, moeilijkheden in China, toegenomen prijsdruk en nog steeds geen duidelijkheid over de fusie in de VS tussen Sprint en T-Mobile, waardoor investeringen uitblijven. Die fusie is inmiddels door de rechters goedgekeurd maar er loopt nog een fraudeonderzoek bij Sprint. Politici in Amerika willen dat de fusie wordt uitgesteld totdat het onderzoek is afgerond.
Het aandeel heeft er in 2019 al een aardige achtbaanrit opzitten. Vooruitzichten en rapportages sturen de koers in tegengestelde richtingen.
Zo zag Nokia de omzet in het derde kwartaal van dit jaar met 4% stijgen naar $ 6,31 miljard. Maar uiteindelijk daalde de gecorrigeerde winst per aandeel van $ 0,06 naar $ 0,05. Het management moest de winstverwachting voor het hele jaar met 22% naar beneden bijstellen. De winstverwachtingen voor het fiscale jaar 2020 namen zelfs nog dieper af met 38% en stopten bij ongeveer $ 0,27 per aandeel.
Het wordt dus buigen of barsten voor Nokia in het 5G tijdperk. Het bedrijf zal een nieuw transformatieproces moeten ondergaan, wil het op volle kracht kunnen meedoen in de nieuwe generatie GSM-toestellen.
Men zal in Amerika moeten strijden met de concurrentie, evenzo in China (Huawei) en in Europa met Ericsson. Die laatste lijkt namelijk al een voorsprong te hebben opgebouwd in de Chinese en Amerikaanse markt. Europa lijkt dan ook het enige toneel waar Nokia nog marktleiderschap kan veroveren.
Contrair beleggen aandelen Nokia
Wij zetten als contraire beleggers in op de kansen die er liggen voor Nokia. Juist de huidige staat van het bedrijf, juist de zware maatregelen, juist het geschrapte dividend en juist de slechte kwartaalcijfers maar ook juist de potentie van een sterk Nokia in Europa. Hierboven hebben we uitgelegd hoe het zo gekomen is en waar er nog kansen liggen. Wij achten het management in staat om die te grijpen en over een aantal jaar echt de wederopstanding van het bedrijf te hebben bewerkstelligd. In ieder geval voor wat betreft de Europese markt.
Profiteren van 5G met aandeel Nokia
In reactie op de cijfers (en het schrappen van het dividend) ging het aandeel weer eens door alle bodems: -21,5%. De eerstkomende maanden – wellicht zelfs tot eind 2020 – zal de koers nog flink te lijden kunnen hebben onder de margedruk en toekomstige investeringen. Daarna zal het aandeel moeten profiteren van de genomen maatregelen die Nokia volop laten meevaren op de 5G golven.
Onze long-positie in Nokia is typisch een langetermijn contraire belegging. Op dit moment gaat het niet goed met het aandeel aangezien het management zijn verwachtingen voor 2019-2020 naar beneden heeft bijgesteld, ondanks redelijke kwartaalcijfers. Omdat de investeringen in het 5G netwerk flink hoger uitvallen, heeft het bedrijf het (ruime) dividend voorlopig geschrapt. Daar schrikken beleggers van en als gevolg daarvan ging de koers van het aandeel ruim 30% onderuit.
