Connect with us

De 5 sterkste stijgers van 2023 zijn allemaal smallcaps met overname: welke is de volgende?

Aandelen

De 5 sterkste stijgers van 2023 zijn allemaal smallcaps met overname: welke is de volgende?

2023 is een opmerkelijk jaar geweest voor de Nederlandse aandelenmarkt, vooral voor enkele smallcap-bedrijven die aanzienlijke overnamebiedingen hebben ontvangen. Deze overnames hebben niet alleen de aandacht getrokken van beleggers, maar hebben ook de aandelenkoersen van deze bedrijven aanzienlijk doen stijgen. Laten we eens kijken naar drie van de meest opvallende overnames van dit jaar: Lucas Bols, , Brill, Ordina, RoodMicrotec en Beter Bed.

Brill: +46% YTD

De wetenschappelijke uitgever Brill heeft onlangs een nieuw hoofdstuk in zijn geschiedenis geopend. De Gruyter, een gerenommeerde uitgever, heeft Brill overgenomen, wat zal leiden tot een beursexit voor Brill na de overname. Deze overname onderstreept de waarde en het belang van wetenschappelijke publicaties in het hedendaagse academische landschap. Brill, met een rijke geschiedenis die teruggaat tot de 17e eeuw, zal nu profiteren van de synergieën en de uitgebreide expertise van De Gruyter, wat belooft om de reikwijdte en impact van hun publicaties verder te vergroten.

Het aandeel Brill heeft in 2023 door de overname een solide groei van 46% laten zien.

Ordina: +55% YTD

Ordina, een van de leidende IT-dienstverleners in de Benelux, is voor een indrukwekkende half miljard euro verkocht aan zijn Franse sectorgenoot. Deze overname markeert een belangrijke stap in de consolidatie van de IT-sector in Europa. De deal benadrukt de waarde van Ordina’s expertise en zijn sterke positie in de Benelux-markt. Voor beleggers in Ordina betekent dit een aanzienlijk rendement op hun investering, en het opent de deur voor verdere groei en expansie van het bedrijf onder de vleugels van zijn nieuwe Franse eigenaar.

Het aandeel Ordina heeft in 2023 een indrukwekkende stijging van 55% laten zien door de overname, wat het tot een opvallende smallcap op de Nederlandse beurs maakt.

RoodMicrotec: +68% YTD

Microtest heeft een overnamebod gedaan op RoodMicrotec voor een bedrag van €0,35 per aandeel, wat neerkomt op een totaalbedrag van €28,9 miljoen. Dit bod vertegenwoordigt een premie van 35,7% ten opzichte van de slotkoers van Rood op 12 juni. Het bestuur van RoodMicrotec staat unaniem achter dit overnamevoorstel, wat de overname waarschijnlijk maakt. De deal wordt naar verwachting in het vierde kwartaal van 2023 afgerond.

In 2023 steeg het aandeel RoodMicrotec met 68%, een aantrekkelijke overname!

Lucas Bols: +71% YTD

Lucas Bols, een van de oudste gedistilleerde merken ter wereld, heeft recentelijk een overnamebod ontvangen van Nolet. De overname is niet alleen financieel aantrekkelijk voor aandeelhouders, maar wordt ook gezien als een manier om de rijke traditie van Lucas Bols voort te zetten. Het bod op Lucas Bols wordt gezien als gunstig voor zowel aandeelhouders als de traditie van het bedrijf.

Het aandeel Lucas Bols kende een opmerkelijke groei van 71% in 2023, waarmee het door de overname in het lijstje sterkste stijgers van het jaar pronkt.

Beter Bed: +122% YTD

Hoewel de exacte details van de overname van Beter Bed door een investeerder niet beschikbaar zijn vanwege een toegangsprobleem, is het duidelijk dat de overname een nieuw hoofdstuk betekent voor het bedrijf. Met een overnameprijs van €168 miljoen zal Beter Bed de beurs verlaten en zich richten op verdere groei onder nieuwe leiding.

Met een stijging van 122% in 2023 heeft het aandeel Beter Bed zichzelf op de kaart gezet als een van de sterkste stijgers van het jaar.

De Toekomst van Smallcaps

De recente overnamegolf suggereert dat er een groeiende interesse is in smallcap-bedrijven op de Nederlandse beurs. Beleggers zijn op zoek naar bedrijven met solide fundamenten, groeipotentieel en een aantrekkelijke waardering. De overnames van Lucas Bols, Brill, Ordina, RoodMicrotec en Beter Bed onderstrepen het potentieel van deze bedrijven en de kansen die ze bieden aan beleggers.

Dus, welke smallcap is de volgende? Terwijl de toekomst onvoorspelbaar blijft, is het duidelijk dat beleggers alert moeten blijven op kansen in de smallcap-sector. Met de juiste research en een beetje geluk kan de volgende grote overname net om de hoek liggen…

Meer beursupdates Aandelen

To Top