Home » Laatste updates » Beleggen in Chinese ecommerce gigant PinDuoDuo

Beleggen in Chinese ecommerce gigant PinDuoDuo

by Redactie Beleggen.TV
0 comment

Samen besparen voor meer plezier, dat is de slogan van Pinduoduo.

Pinduoduo Inc. is een innovatieve, snel groeiende onderneming op het gebied van e-commerce.

Pinduoduo voorziet consumenten van kwalitatieve merchandise door middel van prettige, interactieve winkelervaringen. Het mobiele platform van Pinduoduo biedt, naar eigen zeggen, een uitgebreide selectie van aantrekkelijk geprijsde producten, met een dynamische winkelervaring die gebruik maakt van sociale netwerken als een effectief en efficiënt hulpmiddel.

Pinduoduo

In 2015 begon voormalig Google-medewerker Colin Huang voor zichzelf en richtte het platform Pinduoduo op. Huang had het idee om de kracht van twee van China’s grootste internetbedrijven te combineren: de e-commerce aanpak van Alibaba met de social-netwerkaanpak van Tencent’s WeChat. Er is zelfs een nieuwe term voor bedacht: social commerce.

In drie jaar tijd wist het bedrijf zo’n $40 miljard van de Chinese online shopping markt te veroveren. Hoewel dit neerkomt op een 5,2% van de totale Chinese e-commerce markt, heeft Pinduoduo daarmee toch de derde plek te pakken, na Alibaba (58,2%) en JD.Com (16,3%).

2017 was het jaar van de grote doorbraak. Het aantal gebruikers van Pinduoduo steeg van minder dan 2% naar 19,4%.

De naam Pinduoduo betekent zoiets als ‘meer en meer verzamelen’ of ‘samen meer en meer’. Het platform van Pinduoduo is dan ook bedoeld als een vorm van group buying, maar wijkt af van traditionele group buying initiatieven zoals bijvoorbeeld Groupon. Daar kennen de afnemers elkaar niet terwijl ze met elkaar kortingsacties mogelijk maken. Bij Pinduoduo gaat het juist om de sociale verbondenheid.

De filosofie van Huangs bedrijf is om gebruikers aan te zetten producten en diensten te delen op hun social media accounts en daarbij in groepsverband een speciale prijs af te spreken. Deze korting kan oplopen tot wel 90% van de originele vraagprijs als het aantal afnemers of deelnemers zeer groot blijkt.

Een deal wordt gesloten als het minimaal aantal deelnemers is bereikt. Dat kunnen er al twee zijn maar ook enkele tientallen. Het simpelst is natuurlijk wanneer vrienden, familieleden en kennissen elkaar helpen om de beste deals binnen te halen.

Het merendeel van de gebruikers van Pinduoduo komt binnen via de WeChat applicatie. Tencent, het bedrijf achter WeChat, is dan ook één van de investeerders van Pinduoduo; het is nog altijd voor 18,5% eigenaar.

Wat wordt er zoal aangeboden op het Pinduoduo platform? Het zijn voornamelijk kleine eenheden, maar er zit veel variatie in: van snacks tot kleding, van thee tot smartphones en van noodles tot wasmiddel.

Het verdienmodel van het bedrijf is gebaseerd op de advertenties. Daarnaast vangt Pinduoduo 30% commissie op alle afgesloten deals. De inkomsten uit search engine advertising en banners vormen 68% van de omzet. Ook in dit opzicht kopieerde Colin Huang zijn bedrijfsmodel van Alibaba.

Beleggen in Pinduoduo

Naast het sociale aspect, is ook het ‘virale’ aspect een drijfveer voor consumenten om Pinduoduo bij herhaling te gebruiken. Wanneer iemand inlogt maakt hij of zij automatisch kans om iets te winnen (dagelijkse loterij). Er zijn prikkelende deals die op korte termijn aflopen – zoals bij een veiling. En de hoofdreden is natuurlijk het afdwingen van een hogere korting door het delen van de actie. Hoe meer mensen worden overgehaald om een bepaald product te kopen, hoe hoger de korting.

Overigens hebben ook China’s producenten het platform ontdekt als extra afzetmogelijkheid voor hun voorraad. Vooral fabrikanten van onbekende merken of merkloze artikelen slijten hun producten door enorme kortingen weg te geven bij grote volumes. Zonder tussenhandel kan de verkoopprijs immers makkelijk nog verder omlaag

Chinese ecommerce

Alle successen ten spijt, maakt Pinduoduo nog geen winst. De marketingkosten overstijgen veruit de omzet. Concurrenten JD en Alibaba zitten daarbij niet stil. Taobao is de Chinese online marktplaats van internetgigant Alibaba en biedt sinds kort ook beloningen aan in de vorm van waardecoupons als gebruikers nieuwe klanten werven. En ook JD introduceerde een group buying functionaliteit op haar platform.

Op  het platform zelf is het ook niet altijd zoals het zou moeten. In juni 2018 moest Pinduoduo nog flink de bezem door de accounts halen. Alle artikelen die aan pornografie en geweld konden worden gelinkt, werden op last van de Chinese overheid van de site verwijderd.

Een ander probleem van dit soort marktplaatsachtige applicaties vormen de nepartikelen en fake accounts. Ook hier heeft Pinduoduo getracht een schoonmaakactie op los te laten. Maar een dergelijk fenomeen is net als onkruid.

Deze trends en de daarmee gepaard gaande negatieve publiciteit drukken logischerwijs op de koers van het aandeel. Investeerders nemen het gelukkig voor lief, een investeringsronde in 2018 zette de marktwaarde van Pinduoduo op $15 miljard en de beursgang in juli vorig jaar leverde nog eens $ 1,6 miljard op. De waarde kwam daarmee op $ 24 miljard.

Conclusie

Pinduoduo is er ondanks de forse investeringen nog lang niet. Het zal moeten blijven vechten tegen de concurrentie en het moet zich goed positioneren om toekomstbestendig te blijven. De tendens verschuift immers van goedkoop naar duurkoop; de consument wil meer kwaliteit en wil daarvoor best extra betalen in plaats van goedkopere ‘rommel’ als makkelijk alternatief. De gehanteerde bezem van Pinduoduo zal dus vaker moeten worden ingezet, wil het bedrijf de klant niet op termijn verjagen. En dat is nog maar een eerste vereiste.

Wanneer Pinduoduo erin slaagt om gebruikers niet alleen te behouden maar ook het aanbod kwalitatief te verhogen, kan het hoge ogen blijven gooien in de Chinese markt. Die markt zou op zich groot genoeg moeten zijn voor drie spelers.

You may also like

Bij Beleggen.tv is onze missie duidelijk: consequent sterke resultaten leveren die het vertrouwen van onze abonnees in ons rechtvaardigen.

Handige links

Nieuwsbrief

Recente updates

@2013 – 2024 – All Right Reserved. Beleggent TV BV