Connect with us

5 aandelen om te profiteren van de ruimtevaart

Aandelen

5 aandelen om te profiteren van de ruimtevaart

Ruimtevaart is weer hot! NewSpace investeerders willen terug naar de maan en ook eindelijk eens voet zetten op Mars. Voor wie de uitdrukking “The sky is the limit” nog niet hoog genoeg is gegrepen: tegenwoordig is het heel goed mogelijk om te investeren in beursgenoteerde ondernemingen die gerelateerd zijn aan de “final frontier”… De ruimtevaart! Hoe kunnen beleggers inspelen op de successen van morgen? Welke aandelen gaan straks supernova?

Het lanceren van raketten, sondes en capsules is al lang niet meer het monopolie van de NASA en de Russische ruimtevaartorganisatie Roskosmos. Nadat al eerder de ESA namens een verenigd Europa zich mengde in het ruimte-onderzoek, doen tegenwoordig ook China, Japan, India en zelfs beide Korea’s hun dure duit in het zakje.

Dat er heel veel geld mee is gemoeid, is één van de redenen dat NASA het de laatste tijd opvallend rustig aan doet. De Amerikaanse overheid is niet meer zo gul. Het is daarom prettig dat miljardairs als voormalig Microsoft oprichter Paul Allen, Amazon-CEO Jeff Bezos en Tesla-CEO Elon Musk hun ruimtedromen aan het najagen zijn. De ruimtevaart is niet langer meer het exclusieve domein van de NASA.

Hoe kunt u als belegger meeliften naar de sterren? Het heeft weinig nut om in dit verband uw geld te zetten op een aandeel als Amazon of Tesla. Weliswaar zijn hun topmannen sterrenjagers, maar het is niet waarschijnlijk dat de koers van hun onderneming zal worden beïnvloed door een eventueel succes in de ruimte.

Interessanter is het om te kijken naar die bedrijven die toeleverancier zijn van de nieuwe ruimtevaartuigen. Het zijn veelal dezelfde namen die ook actief zijn in de vliegtuigbouw. Ze waren ook betrokken bij de constructie van de eerste raketten. Groot voordeel: heel veel ervaring!

Aandeel Boeing

In 2006 sloten vliegtuigbouwers Boeing en Lockheed Martin een joint-venture onder de naam United Launch Alliance. Met de Delta- en Atlas draagraketten wist de alliantie flink wat overheidscontracten binnen te slepen. Talloze defensie satellieten werden in de periode tot 2011 met behulp van de genoemde raketten gelanceerd. Totdat SpaceX zich op de markt vertoonde. De US Air Force koos voor de raket van Elon Musk voor het lanceren van navigatie-satellieten. De alliantie van Boeing en Lockheed Martin is voornemens terug te slaan met de in ontwikkeling zijnde Vulcan raket. Ook zal men zich niet langer uitsluitend gaan richten op defensie maar ook op de commerciële, private markt.

Boeing is op eigen houtje bezig met het bouwen van het CST-100 ruimtevaartuig. Dit is een transportmodule die zeven astronauten kan vervoeren. Voor de ontwikkeling ontvangt Boeing $4,2 miljard van NASA.

De vliegtuigbouw blijft core business van Boeing. De luchtvaart is nog altijd een lucratieve markt waar Boeing jaar op jaar van weet te profiteren. Geen vuiltje aan de lucht, dus.

General Dynamics

General Dynamics Corporation is een vooraanstaande Amerikaanse multinational en een pionier in de ruimtevaart- en defensiesector. Het is actief in vier sectoren: zeevaartsystemen, IT-systemen, ruimtevaart en gevechtssystemen. Het bedrijf stamt uit 1899.

In opdracht van de Amerikaanse overheid, ontwierp en bouwde General Dynamics de Atlasraketten. In eerste instantie voor militair gebruik maar ze bleken ook zeer geschikt om de eerste bemande ruimtevluchten mee uit te voeren. Dankzij de Atlas raket werd John Glenn de eerste Amerikaan in de ruimte (1962).

Nog altijd werkt General Electric nauw samen met NASA om motoren te testen en technologie te ontwikkelen voor de geavanceerde ruimtevaart.

Northrop Grumman

Northrop Grumman is wereldleider op het gebied van de lucht- en ruimtevaart. Het concern heeft 60.000 medewerkers in dienst, verdeeld over 25 landen. Onderdelen van Northrop, zoals het tevens beursgenoteerde Astro Aerospace en Orbital ATK, houden zich bezig met de fabricage van raketten voor het lanceren van satellieten. Daarnaast ontwikkelen zij aandrijfsystemen voor intercontinentale ballistische raketten en precisiegeleide wapens en andere producten voor ruimtevaart en defensie. Het militaire aspect van de ruimtevaarttechniek is daarmee nog altijd existent. Northrop heeft in Boeing zijn grootste rivaal als het gaat om de ontwikkeling van een nieuw raketafweersysteem voor het Amerikaanse leger. Orbital ATK wordt door analisten weer gezien als de grote concurrent van SpaceX.

Lockheed Martin

Lockheed Martin heeft met de Orion capsule een grote vis in de vijver zwemmen. De Orion moet de opvolger worden van de Space Shuttle. Het ultieme ruimteschip om het zonnestelsel mee te doorkruisen. Om meer kennis en kunde in huis te halen, is Lockheed flink bezig op het overnamepad. Zo wist het Astrotech Space Operations aan zich te binden. Dit is een bedrijf dat kleinere satellietlanceringen faciliteert. Zo gokt Lockheed zowel op de relatief compacte als op de allergrootste ruimtevaartprogramma’s.

Alphabet → SpaceX

“Hé!”, zult u wel denken. “SpaceX is toch van Elon Musk? Het is niet op de beurs dus hoe kan ik er nu in beleggen?” Klopt allemaal. En een belegging in Tesla heeft niets met ruimtevaart te maken. Het zit zo: SpaceX heeft sinds de start liefst negen investeringsrondes gedaan. Daarmee heeft het bedrijf zo’n $1,5 miljard dollar opgehaald. Alphabet, moederbedrijf van Google, was één van de geldschieters. Het bedrijf van Larry Page en Sergey Brin stak $1 miljard in de plannen van Musk. Beleggers die een aandeel Alphabet kopen, halen hiermee ook een belang in SpaceX in huis.

Conclusie

Alle genoemde bedrijven hebben wel iets dat hen potentieel aantrekkelijk maakt om in te beleggen. Hun bijdrage aan de toekomst van de ruimtevaart is immers maar één facet van hun bedrijfsresultaat.

Klik op te reageren

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meer beursupdates Aandelen

To Top