Home » Laatste updates » Beleggen in speelgoed

Beleggen in speelgoed

by Redactie Beleggen.TV
0 comment

Het heet ook wel het speelgoed voor de big boys; de aandelenwereld. De nieuwste branche om in te beleggen is, ironisch genoeg; de speelgoedsector. U dacht daar misschien al klaar mee te zijn na de basisschool, maar de speelgoedsector is van aanzienlijke grootte door de vele miljarden die de ouders er jaarlijks in stoppen voor hun kinderen. Voor ieder wat wils; dat is beleggen in de speelgoedsector. Alhoewel, niet voor iedereen, want je moet wel 18+ zijn om te mogen beleggen.

Met een totale marktomzet van zo’n $90 miljard, is het zeker niet de kleinste industrie ter wereld, meer dan genoeg geld voor de belegger om een middagje speels in te zwemmen. Ondanks de economische crisis is de markt erin geslaagd om zijn groei gestaag te behouden.

Marktsituatie SPEELGOED

Met een teruglopende economische groei in de laatste jaren van crisis, heeft de speelgoedmarkt zich dus toch staande weten te houden; sterker nog, zelfs te groeien! Alleen dit gegeven al laat zien dat de interesse in de traditionele speelgoederen niet verdwenen is. Bij het bespreken van de speelgoedsector hebben we het namelijk alleen over producenten van traditioneel speelgoed. Hierbij valt te denken aan de Barbiepoppen van uw dochter of kleindochter. We rekenen hiertoe dus niet de opkomende elektronische speelgoedmarkt met bedrijven zoals Nintendo of PlayStation (Sony), hoewel ook deze bedrijven zeker de aandacht hebben van MountainShield.

Er wordt in landen zoals het Verenigd Koninkrijk de komende jaren echter wel verwacht dat de elektronische speelgoedmarkt explosief zal groeien, desondanks zal de online speelgoedmarkt in 2022 nog 10 kleiner zijn dan de traditionele in het Verenigd Koninkrijk.

Qua grootste afnemers per land van speelgoed, staat de V.S. nog steeds ver bovenaan. De landen van de EU staan gezamenlijk met 28% wel 4% boven de V.S. Op een ruime afstand staat China met een marktaandeel van 8%. Dit beeld zal de komende jaren echter wel verschuiven. De V.S. wist in 2017 namelijk een magere groei van 1% te realiseren, terwijl Rusland en Mexico beide een groei van zo’n 10% hadden neergezet. Deze explosieve groei bij laatstgenoemde landen had echter vooral te maken met de inflatie. Dat China de komende jaren alleen maar economisch door blijft groeien is niet meer dan aannemelijk. Met een groeiende Chinese middenklasse wordt ook verwacht dat de omzet van luxe producten in China, zoals speelgoed ook alleen maar toe zal nemen.

De afzet van speelgoed is in China in 2016 met 8% gegroeid, en groeit hiermee dan ook veel sneller dan landen als de V.S. en het Verenigd Koninkrijk. Er wordt verwacht dat deze groei ook nog wel de komende tijd door zal zetten door dus o.a. stijgende welvaart, maar ook simpelweg doordat er een gigantisch grote bevolking is. Er zijn namelijk zo’n 240 miljoen Chinese kinderen onder de 14, wat 240 miljoen potentiële consumenten betekent.

DIGITALE CONCURRENTIE voor speelgoed

De traditionele speelgoedmarkt heeft in feite maar 2 risico’s waar ze rekening mee moeten houden. De eerste is algemene economische malaise, wat eigenlijk voor elke sector slecht nieuws betekent. Het tweede punt is de groeiende concurrentie vanuit de digitale speelwereld.

Bij de digitale speelwereld kan u denken aan online games voor op de computer of het spelen op spelconsoles, zoals de Xbox en de PlayStation. Het aantal gameconsoles heeft in de V.S. de afgelopen jaren een gigantische groei gekend. Maar ook gratis online games weet veel kinderen weg te halen van de speelgoedpoppen naar de computer. Waarom zou je nog betalen voor speelgoed, als je ook gratis online iets veel ‘leukers’ kan doen?

Desondanks weet de traditionele speelgoedsector zich goed staande te houden. Ook met de opkomende virtual reality markt, weet de traditionele sector toch nog een stabiele groei te realiseren. Virtual reality is in feite een substituut voor het echte leven. Door middel van een bril komt de speler dan in een digitale wereld, waar hij of zij ook echt kan bewegen door het aansturen van de eigen lichaamsdelen. Dus als iemand bijvoorbeeld zijn of haar arm beweegt, of gaat rennen, dan beweegt in de virtuele wereld die arm ook écht of het figuurtje dat de speler voorstelt gaat ook écht rennen. Van deze technologie wordt nog veel verwacht, maar het hele concept staat nog altijd in de kinderschoenen, ondanks de grote technologische ontwikkelingen van de laatste jaren. De traditionele speelgoedsector weet zich daarbij nog goed te weren tegen de digitale concurrentie op dit moment. Dit zal de komende jaren ook wel nog zo blijven. Kinderen spelen kennelijk toch graag nog liever echt buiten, dan dat ze denken buiten te spelen in de virtuele w

speelgoed in een notendop

Al met al, is deze sector economisch nog lang niet uitgespeeld. De 3 grootste bedrijven in deze sector, Lego, Mattel en Hasbro, hebben samen een omzet van zo’n 15 miljard, wat een aanzienlijk aandeel is in een markt met een totale omzet van ongeveer 90 miljard. Lego is niet beursgenoteerd, dus ook niet verhandelbaar. De aandelen Mattel en Hasbro zijn wel verhandelbaar en heeft ook zeker de aandacht van Mountainshield. Voor wie interesse heeft om een klein spel te spelen in de beleggingswereld, dan is de speelgoedsector zeker aan te raden.

You may also like

Bij Beleggen.tv is onze missie duidelijk: consequent sterke resultaten leveren die het vertrouwen van onze abonnees in ons rechtvaardigen.

Handige links

Nieuwsbrief

Recente updates

@2013 – 2024 – All Right Reserved. Beleggent TV BV