Home » Laatste updates » Tesla verdient bijna meer met recordverkoop van CO2-certificaten ($1,79 miljard) dan met auto’s

Tesla verdient bijna meer met recordverkoop van CO2-certificaten ($1,79 miljard) dan met auto’s

by de Redactie
0 comment

Tesla heeft in 2023 een recordbedrag van $1,79 miljard gegenereerd uit de verkoop van CO2-certificaten, zoals blijkt uit hun Q4 2023 en jaarlijkse financiële rapport. Hiermee heeft het bedrijf sinds 2009 bijna $9 miljard verdiend met deze credits.

Deze inkomsten komen voort uit de handel in regelgevende credits aan andere autofabrikanten die niet aan de emissieregels in de VS, Europa en China kunnen voldoen.

CO2-certificaten: Een Miljardenbusiness voor Tesla

Tesla profiteert nog steeds aanzienlijk van de noodzaak van concurrenten om aan emissienormen te voldoen. Dit is een lucratieve business, waarbij de extra kosten voor Tesla minimaal zijn, wat betekent dat deze verkopen vrijwel pure winst zijn.

In het recente vierde kwartaal en jaarverslag van 2023 rapporteerde de EV-fabrikant een inkomen van $433 miljoen uit de verkoop van CO2-certificaten. Dit cijfer vertegenwoordigt een daling van 7% jaar-op-jaar (YoY) vergeleken met de $467 miljoen die in Q4 2022 werd verdiend. De totale jaarlijkse inkomsten van Tesla uit de verkoop van CO2-certificaten stegen echter tot $1,79 miljard, wat opnieuw een recordhoogte betekende in 2023.

Verrassing in de CO2-markt

De voortdurende inkomstenstroom uit CO2-certificaten heeft Tesla mogelijk verrast, aangezien eerder werd verwacht dat de inkomsten uit regelgevende credits zouden afnemen naarmate concurrenten hun EV-productie zouden opvoeren. In 2020 waarschuwde de toenmalige CFO van Tesla, Zachary Kirkhorn, investeerders om niet te veel te vertrouwen op deze inkomstenstroom, en voorspelde hij een afname in de toekomst.

Tesla Stimuleert de CO2-markt

Door andere autofabrikanten een mechanisme te bieden om hun CO2-uitstoot te compenseren, speelt Tesla een belangrijke rol in de CO2-certificatenmarkt. De inkomsten uit de verkoop van CO2-certificaten zijn een substantiële bron van inkomsten voor het bedrijf geworden, goed voor maar liefst 11% van Tesla’s totale brutomarge voor het kwartaal, wat neerkomt op $4,065 miljoen, vergeleken met 25,9% in Q4 2022.

Toenemende Concurrentie en Strengere Emissieregels

Ondanks de aanhoudende dominantie op de Amerikaanse EV-markt, staat Tesla voor toenemende concurrentie, vooral van het Chinese BYD. De Chinese autofabrikant overtrof Tesla onlangs als ’s werelds grootste verkoper van EV’s.

BYD produceerde vorig jaar bijna twee keer zoveel voertuigen als in 2022, met 3,02 miljoen eenheden. Hiervan waren ongeveer 1,4 miljoen voertuigen hybride, terwijl Tesla ongeveer 1,84 miljoen volledig elektrische voertuigen produceerde.

Sommige concurrenten van Tesla schalen hun EV-investeringen terug, zoals Ford dat $12 miljard aan investeringen uitstelt. Aan de andere kant herintroduceert General Motors hybrides in hun assortiment.

Toekomstige Vooruitzichten voor de CO2-certificatenmarkt

Met de wereldwijde focus op het verminderen van CO2-uitstoot en het aanpakken van klimaatverandering, wordt verwacht dat de vraag naar CO2-certificaten in de toekomst zal toenemen. Tesla’s positie als leider in de elektrische voertuigmarkt en zijn toewijding aan duurzame energie plaatsen het bedrijf in een gunstige positie om te blijven profiteren van de verkoop van CO2-certificaten in de komende jaren.

Conclusie

Tesla’s lucratieve verkoop van CO2-certificaten blijft de verwachtingen tarten, waardoor het bedrijf zijn financiële prestaties versterkt en zijn rol in duurzame transportoplossingen bevestigt. Ondanks de toenemende concurrentie en strengere emissieregels blijft Tesla’s positie in de EV-sector robuust, gedreven door zijn inzet voor schone energie-initiatieven.

You may also like

Bij Beleggen.tv is onze missie duidelijk: consequent sterke resultaten leveren die het vertrouwen van onze abonnees in ons rechtvaardigen.

Handige links

Nieuwsbrief

Recente updates

@2013 – 2024 – All Right Reserved. Beleggent TV BV