Connect with us

Tonen kwartaalcijfers van ASML dat de indrukwekkende stijging van NVIDIA ten einde komt?

Aandelen

Tonen kwartaalcijfers van ASML dat de indrukwekkende stijging van NVIDIA ten einde komt?

In 2023 heeft NVIDIA een indrukwekkende stijging doorgemaakt, met een aandelenkoers die met 205% is gestegen. Echter, recente ontwikkelingen in de semiconductor industrie, met name de vooruitzichten van ASML, een toonaangevende fabrikant van semiconductor apparatuur, hebben vragen opgeroepen over de duurzaamheid van NVIDIA’s groei. In dit artikel analyseren we de recente prestaties van NVIDIA en bespreken we de toekomstverwachtingen voor het bedrijf.

De Rol van ASML in de Semiconductor Industrie

ASML is een belangrijke speler in de semiconductor industrie, aangezien het apparatuur levert aan vooraanstaande chipfabrikanten wereldwijd. De klanten van ASML, waaronder TSMC, Intel en Samsung, zijn goed voor meer dan 80% van de omzet van het bedrijf. Wanneer ASML aangeeft dat er onzekerheid is over het herstel van de vraag in de industrie, heeft dit directe gevolgen voor bedrijven als NVIDIA.

NVIDIA’s Afhankelijkheid van Chipfabrikanten

NVIDIA is afhankelijk van chipfabrikanten zoals TSMC en Samsung voor de productie van zijn geavanceerde AI-chips. De recente daling in de vraag naar ASML’s chipfabricage-apparatuur kan wijzen op een vertraging in de vraag naar NVIDIA’s producten. Echter, het is belangrijk om te benadrukken dat de vraag naar NVIDIA’s AI-chips, met name de H100 processors, nog steeds sterk is, met een wachttijd van minstens zes maanden.

Toekomstverwachtingen voor NVIDIA

Ondanks de mogelijke vertraging in de semiconductor industrie, zijn de vooruitzichten voor NVIDIA op de lange termijn positief. De vraag naar AI-chips wordt verwacht te groeien in 2024, met een geschatte toename van 38% in AI server verzendingen in 2023 en 2024. Met een marktaandeel van 85% in AI workloads in servers, is NVIDIA goed gepositioneerd om te profiteren van deze groei. Bovendien wordt verwacht dat de omzet van NVIDIA’s datacenter divisie zal stijgen van een geschatte $41 miljard in het fiscale jaar 2024 naar $100 miljard in 2028.

Meer beursupdates Aandelen

To Top