Het is de gigantenstrijd van de toekomst; de slag om virtual reality (VR). Techgigant Sony heeft een paar jaar geleden zijn eigen virtual reality systeem uitgebracht, maar ook Google en Facebook hebben dat. Daarnaast zijn er tal van kleinere bedrijfjes die zichzelf groot proberen te maken met virtual reality, maar de vraag die voor de belegger en MountainShield natuurlijk interessant is; welk bedrijf is straks virtueel koploper?
Sony en virtual reality
Sony bracht in 2016 zijn virtual reality systeem uit en werd hiermee ook een speler op de virtual reality markt. Het bedrijf wist hiermee in het eerste jaar al een omzet van $525 miljoen te realiseren. Dit is vrij indrukwekkend, vooral als je je bedenkt dat aanvankelijk werd gedacht dat virtual reality een flop zou worden en dat het voor Sony alleen maar verliezen zou opleveren. Dit is ook een aanzienlijk bedrag in vergelijking met een wereldwijde omzet van $1.9 miljard van de hardware voor virtual reality. Hiermee heeft Sony dus in 2016 een marktaandeel van meer dan 25% gehad wat betreft hardware voor virtual reality. De verwachting is dat Sony alleen nog maar zal groeien in de virtual reality markt, wat het dus een zeer interessante speler maakt. In vergelijking met de totale omzet van Sony in 2016, welke zo’n $67 miljard bedroeg in 2016, is het natuurlijk niks. Maar het laat zeker het potentieel zien dat Sony heeft om groot te worden binnen de virtual reality markt.
Gaat virtual reality het succes zijn dat Sony weer naar de top weet te brengen? De omzet van Sony is over de jaren heen namelijk niet erg stabiel geweest, maar de performance van Sony op de virtual reality markt is dan weer indrukwekkend.
Facebook en Oculus VR
Het is misschien niet het eerste bedrijf waar u aan zou denken bij virtual reality, maar dit social media bedrijf is zeker een bedrijf om rekening mee te houden qua virtual reality. In 2014 kocht Facebook Oculus VR op voor twee miljard dollar. Oculus VR is het eerste bedrijf wat een zelfstandig virtual reality systeem heeft uitgebracht.
Ook Facebook doet het niet slecht, zo hebben zich al meer dan 200.000 derde partijen aangemeld om games te ontwikkelen voor het virtual reality platform Oculus. In 2016 waren er al ongeveer 250.000 Oculus systemen verkocht. Daarnaast heeft Oculus ook veel potentieel, doordat Facebook samenwerkt met Samsung en Microsoft wat betreft virtual reality. Hiermee heeft Oculus toegang tot een aanzienlijke hoeveelheid kapitaal en technologie.
Onlangs introduceerde men de Oculus Go, een instapmodel VR bril die helemaal stand-alone functioneert. Zonder laptop of smartphone. Uitgerust met ruimtelijke geluidsweergave, moet dit model de consumenten over de streep trekken.
Google en virtual reality
Ook Google trad de virtual reality markt binnen in 2014 met de release van Google Cardboard. Dit product was gemaakt om een zo groot mogelijke doelgroep te bereiken en de prijs is daarop aangepast, in tegenstelling tot het Oculus systeem van Facebook wat aardig prijzig is voor de gemiddelde consument.
Google kondigde aan dat in alleen al de eerste negentien maanden na release er al zo’n vijf miljoen Cardboard Viewers waren verkocht. Aangemoedigd door het succes heeft Google sindsdien de uitgaven voor de Research & Development verhoogd. Het bracht niet lang daarna ook een kwalitatief iets steviger systeem uit, namelijk Google Daydream. Wat Google ook onderscheidt van de andere virtual reality systemen, is dat het verreweg de goedkoopste is en het simpelste werkt. Daarnaast heeft het ook veel meer toepassingen dan andere systemen door het grote aantal apps dat men kan gebruiken. Ondanks dat, wordt het systeem vooral gebruikt om YouTube filmpjes te bekijken.
Nvidia, AMD en Luxoft met virtual reality
Ook andere bedrijven, zoals Microsoft, proberen voet aan de grond te krijgen in de virtual reality markt, maar vooralsnog zijn de enige drie spelers van noemenswaardige grootte Google, Sony en Facebook. Maar ook in het productieproces van virtual reality valt veel geld te behalen voor bedrijven, zo zijn de twee belangrijkste producenten van chips, Nvidia en AMD, ook bezig om zichzelf te profileren in deze nieuwe markt. Degene die immers erin slaagt om hoofdproducent van de chips te worden, kan zo een aardig graantje meepikken. Goldman Sachs verwacht namelijk dat er in 2025 in de virtual reality industrie zo’n $80 miljard zal omgaan
Vanzelfsprekend zijn er ook kleinere bedrijven die zichzelf groot proberen te maken door middel van deze nieuwe industrie. Een goed voorbeeld hiervan is Luxoft Holding. Dit relatief kleine bedrijf is ruim een miljard dollar waard en richt zich op het ontwikkelen van software. Dit bedrijf speelt slim in op de nieuwe virtual reality markt en maakt hiermee kans om erg groot te worden. Het bedrijf heeft al een erg snelle groei gekend in zowel omzet, als winst over de afgelopen jaren. Als het erin zou slagen om de nummer één te worden in het ontwikkelen van virtual reality software, dan zal het aanzienlijk meer waard zijn dan de $1.3 miljard die het nu is.
Conclusie
Alle genoemde bedrijven spelen vooralsnog in op de bestaande virtual reality markt, die grotendeels gericht is op entertainment. Met name het gaming segment is hierin nog erg belangrijk. Wat deze markt echter zoveel potentieel geeft, is dat het voor vrijwel elke industrie een gat in de markt is. De vraag is echter welk bedrijf van de bestaande virtual reality producenten hierop zal inspelen, of welke nieuwkomer virtueel koploper wordt.