Home » Laatste updates » FED zegt: “Renteverhogingen hebben langer nodig om inflatie te verlagen.”

FED zegt: “Renteverhogingen hebben langer nodig om inflatie te verlagen.”

by de Redactie
0 comment

Op dinsdag verklaarde voorzitter van de Federal Reserve, Jerome Powell, dat het langer kan duren dan verwacht voordat hoge rentetarieven de inflatie verlagen. Ondanks de aanhoudende uitdagingen in de economie, gaf Powell geen aanwijzing dat er binnenkort renteverhogingen zullen plaatsvinden.

Inflatie en Arbeidsmarkt

Tijdens een bijeenkomst van de Foreign Bankers Association in Amsterdam benadrukte Powell dat geduld vereist is om het restrictieve beleid zijn werk te laten doen. Hij stelde: “Het kan zijn dat hoge rentetarieven langer nodig hebben om hun werk te doen en de inflatie te verlagen.”

Hoewel de arbeidsmarkt recent tekenen van verzwakking vertoonde, bleef Powell optimistisch over de kracht ervan. In april voegden Amerikaanse werkgevers 175.000 banen toe, een daling ten opzichte van het gemiddelde van 269.000 banen per maand in het eerste kwartaal. De werkloosheid steeg licht naar 3,9%, maar Powell noemde de arbeidsmarkt nog steeds “zeer, zeer sterk” en zag geen directe reden tot bezorgdheid.

Verwachtingen Voor Renteverlagingen

Eerder dit jaar voorspelde de Fed drie renteverlagingen voor 2024, beginnend in juni. Deze voorspellingen waren gebaseerd op een snel dalende inflatie in de tweede helft van vorig jaar. Echter, door aanhoudend hoge inflatiecijfers in maart, besloten Fed-functionarissen waarschijnlijk de rentetarieven langer hoog te houden. Powell verklaarde dat het eerste kwartaal weinig vooruitgang in de strijd tegen inflatie liet zien.

De door de Fed geprefereerde inflatiemaatstaf steeg in maart van 2,5% naar 2,7%, ver onder het hoogtepunt van 7,1% in 2022, maar nog steeds boven de doelstelling van 2%. Een kerninflatiemaatstaf, exclusief voedsel- en energieprijzen, bleef stabiel op 2,8%.

Marktreacties en Toekomstige Beleid

Ondanks de gemengde signalen van een recente stijging van de groothandelsprijzen in april, noemde Powell het rapport “gemengd” en wees hij op enkele bemoedigende neerwaartse bijstellingen van voorgaande maanden. Economisten zagen een vertraging van de prijsstijgingen in categorieën die bijdragen aan de consumenteninflatie.

Voor de opmerkingen van Powell wedden de futuresmarkten op een renteverlaging van een kwart procent in september en december. Toch herhaalde Powell dat een renteverhoging onwaarschijnlijk is. “Ik denk niet dat de volgende stap een renteverhoging zal zijn,” zei hij. “Het is waarschijnlijker dat we het beleidsrente waar het is houden totdat de inflatie sneller begint te dalen.”

Conclusie

Hoewel de markten hopen op toekomstige renteverlagingen, benadrukte Powell de noodzaak van geduld en waakzaamheid bij het aanpakken van inflatie. De onzekerheden in de economische vooruitzichten blijven bestaan, en de Fed blijft zich richten op een duurzame verlaging van de inflatie zonder verdere renteverhogingen. Beleggers en beleidsmakers zullen de ontwikkelingen in de komende maanden nauwlettend volgen om te zien of de huidige rentetarieven voldoende zijn om de inflatie terug te dringen.

You may also like

Bij Beleggen.tv is onze missie duidelijk: consequent sterke resultaten leveren die het vertrouwen van onze abonnees in ons rechtvaardigen.

Handige links

Nieuwsbrief

Recente updates

@2013 – 2024 – All Right Reserved. Beleggent TV BV