Connect with us

E-commerce: Jeff Bezos en Amazon

Economie

E-commerce: Jeff Bezos en Amazon

Bill Gates is de rijkste man ter wereld, althans dat was hij. Amazon-oprichter Jeff Bezos is sinds 27 juli 2017 de rijkste man op aarde toen zijn fortuin de $90 miljard passeerde. Op dit moment, 31 juli 2018, is hij zo’n $143 miljard waard. Ook is hij de eerste man ter wereld geweest die meer waard is dan $100 miljard en volgens de ‘Forbes wealth index’ is hij de rijkste man in de moderne geschiedenis.

Bezos en het begin van zijn fortuin

Bezos werd in 1964 geboren in New Mexico. Zijn moeder was bij zijn geboorte nog maar zeventien jaar. Een aantal jaren na zijn geboorte scheidde ze van zijn vader, de eigenaar van een fietswinkel, en hertrouwde ze met een Cubaanse immigrant. Sindsdien heeft hij ook de achternaam van zijn stiefvader; Bezos.

Nadat Bezos zijn middelbare school had afgerond, begon hij zijn studie aan Princeton University. Hier heeft hij electric engineering en informatica gestudeerd. Na zijn studie ging hij het zakenleven in. Jeff heeft eerste enkele jaren gewerkt in de financiële wereld, en hij heeft zelfs vier jaar gewerkt bij het toen net opgerichte hedge fund D.E. Shawe & Co.

Nadat hij enkele jaren aan het zakenleven had geproefd, besloot hij in 1993 om een online boekwinkel op te richten. Het businessplan hiervan had hij geschreven terwijl hij op reis was van New York naar Seattle. Hij noemde de winkel Amazon, naar de Amazone rivier in Brazilië.

Als startkapitaal voor zijn bedrijf kreeg hij $300 000 van zijn ouders. Andere vroege investeerders waarschuwde hij dat er een 70% kans was dat het bedrijf failliet zou gaan. Drie jaar na de oprichting van Amazon in 1994, bracht hij het bedrijf naar de beurs. Hij was er nog steeds heilig van overtuigd dat door de groei van het internet hij uiteindelijk de traditionele boekverkopers zou kunnen verslaan, wat betreft concurrentie. We kunnen anno nu concluderen dat hij daarin volkomen gelijk had.

Amazon on fire

In 1998 begon hij met het doorvoeren van zijn plannen om het bedrijf diverser te maken, volgens ideeën die hij al had sinds de oprichting. Het bedrijf begon toen met de verkoop van online muziek- en videoproducten. Vanaf hier kennen we het verhaal wel. Het bedrijf is zich toen namelijk steeds meer gaan richten op andere markten en heeft sindsdien een gigantische groei gekend. Wel heeft het bedrijf in 2002 op het punt van faillissement gestaan, wat kwam doordat het bedrijf simpelweg te veel geld uitgaf. Bezos had namelijk een agressief overnamebeleid gevoerd om te voorkomen dat (kleinere) concurrerende bedrijven een serieuze bedreiging zouden kunnen vormen.

Hoewel dit effectief is gebleken, had het bedrijf even simpelweg niet meer genoeg geld om de dagelijkse gang van zaken te regelen. Daarom sloot het een lening van twee miljard dollar af, wat destijds aanzienlijk veel was voor het destijds nog relatief kleine bedrijf. In 2003 stabiliseerde de financiële situatie echter weer en draaide het bedrijf zijn eerste winstgevende jaar. Vanaf toen heeft het bedrijf in feite alleen maar groei gekend en zette het de diversificatie succesvol voort. In 2013 wist het een belangrijk CIA contract binnen te halen en in hetzelfde jaar werd Amazon ook nog de grootste online retailer ter wereld. Sindsdien is Amazon nog steeds op zoek naar nieuwe markten om steeds maar nieuwere inkomstenbronnen te vinden, wat tot op de dag van vandaag erg succesvol is gebleken.

Jeff Bezos in het nieuws

Bezos heeft zijn vergaarde kapitaal ook gebruikt voor andere doeleinden dan het te herinvesteren in Amazon. Zo heeft Bezos in 2013 nieuwsmedium the Washington Post overgenomen voor $250 miljoen. In 2016 draaide het voor het eerst sinds de overname weer winst, nadat er een scherpe toename was geweest in het aantal online lezers.

Daarnaast heeft Bezos zijn persoonlijke hobby, de ruimtevaart, gefinancierd. Net zoals Elon Musk, heeft Jeff Bezos een raketbedrijf opgericht. Het bedrijf, genaamd Blue Origin, bestaat sinds 2000 en bleef aanvankelijk vrij onbekend bij het grote publiek. In november 2018 is de verwachting dat het bedrijf de eerste commerciële vluchten naar de ruimte gaat uitvoeren. De tickets hiervoor kosten volgens Bezos zo’n $200 000 tot $300 000.

Last but not least, heeft Bezos ook zelf nog een investeringsvehikel. Hiermee heeft hij in 1998 zo’n $250 000  geïnvesteerd in Google, wat op dit moment zo’n 4 miljard dollar waard is.

Bezos in een notendop

Welaan, deze man heeft het helemaal niet slecht gedaan om als zoon van een tienermoeder het weten te schoppen tot de rijkste man op aarde en zelfs de rijkste man in de moderne geschiedenis. Met een vermogen rond de $150 miljard, en als eigenaar van Amazon, is het zeker een man die de aandacht van de beleggers verdient.

Klik op te reageren

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meer beursupdates Economie

To Top