Home » Laatste updates » Kleine bedrijven bieden grote kansen voor investeerders

Kleine bedrijven bieden grote kansen voor investeerders

by Redactie Beleggen.TV
0 comment

Het afgelopen jaar is de markt voor kleine en micro-bedrijven hard getroffen door verschillende factoren, zoals stijgende inflatiecijfers, restrictief beleid van centrale banken, angst voor een recessie, geopolitieke spanningen en mogelijke energiecrises. Dit heeft in sommige gevallen geleid tot aanzienlijke verliezen voor de meeste beleggingscategorieën. Binnen de aandelenmarkten zijn hoogwaardige groeibedrijven en kleine en micro-bedrijven overproportioneel getroffen. Ten opzichte van de algemene markt en grote openbare bedrijven hebben kleine en micro-bedrijven historische verliezen geleden, in feite de zwaarste verliezen sinds het begin van de eeuw. Neem Europa als voorbeeld, waar Europese kleine bedrijven grote bedrijven hebben onderpresteerd met meer dan 20 procentpunten (tijdperk: 31 december 2021 – 30 december 2022) – een terugtrekking die ernstiger is dan tijdens de financiële crisis van 2008. Maar ook wereldwijd kwamen kleine bedrijven onder aanzienlijk meer druk te staan dan hun grote tegenhangers – in sommige gebieden begon dit fenomeen zelfs eerder dan in Europa.

Toch biedt deze terugtrekking van kleine bedrijven en hun waardering historisch perspectief en benadrukt het de langetermijnvoordelen van een allocatie naar kleine bedrijven. We kijken naar het verleden en laten zien dat de prestaties van kleine en micro-bedrijven regelmatig voorafgaan aan de economische cyclus. Beleggers moeten niet te lang wachten om de markt te betreden na grote tegenslagen, omdat wanneer de economie weer begint te verbeteren, de markt al lang een beter perspectief heeft geprijsd.

Als gevolg van de scherpe verkoop is de waardering van kleine bedrijven aanzienlijk gedaald. Op basis van P / E zijn Europese kleine bedrijven bijvoorbeeld aan de onderkant (3e percentiel) van hun eigen geschiedenis over de afgelopen 10 jaar verhandeld. Waarderingen zijn ook sterk gedaald ten opzichte van grote bedrijven – de waarderingskloof is gedaald naar het laagste niveau in 10 jaar en was slechts 1% van de tijd lager. Soortgelijke niveaus zijn ook te zien in de VS en Japan.

Er zijn veel redenen voor de langetermijnprestaties van kleine bedrijven, waarvan Nobel-prijswinnaars Eugene Fama en Kenneth French, onder anderen, in 1993 de “omvangfactor” bedachten. We hebben al veel van deze argumenten belicht in andere publicaties. Voordelen van kleine bedrijven zijn onder meer hun bovengemiddelde onderwaardering en daarmee rendement voor de belegger bij stijging.

Toch zijn er ook bepaalde risico’s verbonden aan het beleggen in small caps. Zo zijn ze over het algemeen minder liquide dan large caps, wat kan betekenen dat het moeilijker is om de aandelen te verkopen wanneer dit nodig is. Ook hebben small caps vaak minder toegang tot kapitaal dan grote bedrijven, wat kan leiden tot een hogere gevoeligheid voor economische schokken. Daarnaast kan het moeilijk zijn om de juiste small cap bedrijven te vinden die een goede investering zouden kunnen zijn.

Hoe kun je dan toch succesvol beleggen in small caps? Allereerst is het belangrijk om te investeren in kwaliteitsbedrijven met sterke fundamenten en groeipotentieel. Dit betekent dat je op zoek moet gaan naar bedrijven met een sterke financiële positie, gezonde balans en een bewezen track record van winstgevendheid. Daarnaast moet je onderzoek doen naar de sector waarin het bedrijf opereert en naar de algehele economische omstandigheden, om te bepalen of het bedrijf een goede kans heeft om te groeien.

Een andere belangrijke factor om rekening mee te houden bij het beleggen in small caps is diversificatie. Het is verstandig om niet alleen te investeren in één of twee small cap bedrijven, maar in plaats daarvan een portefeuille samen te stellen van meerdere small cap bedrijven uit verschillende sectoren en regio’s. Dit vermindert het risico en zorgt ervoor dat je profiteert van een breed scala aan kansen.

Ten slotte is het belangrijk om geduldig te zijn bij het beleggen in small caps. Hoewel small caps vaak sneller groeien dan large caps, kan het langer duren voordat deze groei zich vertaalt in een hogere aandelenkoers. Het is belangrijk om je te richten op de lange termijn en niet te snel te handelen op korte termijn schommelingen in de aandelenkoersen.

Conclusie

Hoewel beleggen in small caps risicovoller kan zijn dan beleggen in large caps, biedt het ook de mogelijkheid om te profiteren van hogere groeipotentieel en betere rendementen. Door te investeren in kwaliteitsbedrijven met sterke fundamenten en groeipotentieel, te diversifiëren en geduldig te zijn, kunnen beleggers mogelijkheden vinden in de small cap markt. Het is echter belangrijk om te onthouden dat elk investering risico’s met zich meebrengt en dat het altijd verstandig is om een ​​gediversifieerde portefeuille te hebben die past bij je persoonlijke risicobereidheid en beleggingsdoelstellingen.

You may also like

Bij Beleggen.tv is onze missie duidelijk: consequent sterke resultaten leveren die het vertrouwen van onze abonnees in ons rechtvaardigen.

Handige links

Nieuwsbrief

Recente updates

@2013 – 2024 – All Right Reserved. Beleggent TV BV