Home » Laatste updates » Beleggen in Uranium: Hoe doe je dat?

Beleggen in Uranium: Hoe doe je dat?

by de Redactie
0 comment

De uraniumprijs heeft de afgelopen jaren een stijgende lijn laten zien, wat veel beleggers nieuwsgierig maakt naar manieren om de markt te betreden. Na jaren van uitdagingen sinds de Fukushima-ramp in 2011, lijkt de uraniumsector eindelijk weer hoopvol. Recente prijsstijgingen en aanbodbeperkingen door grote producenten, samen met verstoringen door COVID-19 en de oorlog tussen Rusland en Oekraïne, hebben de prijzen naar een 16-jarig hoogtepunt van $106 per pond U3O8 gebracht. Veel optimisten verwachten dat de prijs nog verder zal stijgen.

Maar hoe kunnen beleggers in uranium investeren? De weg naar beleggingen in uranium is minder rechtlijnig dan bij metalen zoals goud, maar er zijn genoeg opties om te overwegen. Laten we eens kijken naar aandelen, ETF’s en uranium futures.

Investeren in Uranium Aandelen

Een manier om in uranium te investeren is door aandelen te kopen. Hoewel de spotprijs van uranium momenteel rond de $83 per pond ligt, blijft dit ver onder het hoogste punt ooit van $136,22 per pond in 2007. Veel uraniumaandelen blijven ondergewaardeerd, wat betekent dat er goede deals te vinden zijn.

Beginnende beleggers kunnen het beste starten met de grootste uranium-mijnbedrijven, die vaak meer stabiliteit bieden. Enkele voorbeelden zijn:

  • Cameco (TSX, NYSE)
  • BHP (NYSE, ASX, LSE)
  • NexGen Energy (NYSE, TSX, ASX)
  • Kazatomprom (LSE)

Naast deze grote mijnbedrijven zijn er ook veel mid-tier en junior uranium-exploratiebedrijven die interessant kunnen zijn. Kijk bijvoorbeeld naar de top presterende TSXV- en TSX-genoteerde aandelen en de grootste ASX-genoteerde uraniumaandelen. Ook de locatie van uranium mijnen en productiefaciliteiten is van belang. De drie grootste uranium producerende landen zijn Kazachstan, Canada en Namibië.

Investeren in Uranium ETF’s

Voor beleggers die blootstelling willen aan de uraniummarkt, maar liever een mandje aandelen hebben in plaats van individuele aandelen, zijn exchange-traded funds (ETF’s) een goede optie. Hoewel het aanbod van uranium-gerichte ETF’s beperkt is, groeit het gelukkig.

Enkele voorbeelden zijn:

  • Global X Uranium ETF (ARCA): Dit fonds volgt een mandje van mijnbedrijven, zowel Amerikaans als internationaal.
  • VanEck Uranium and Nuclear Energy ETF (ARCA): Dit fonds volgt een markt-cap-gewogen index van bedrijven in de uraniumindustrie.
  • Global X Uranium Index ETF (TSX): Dit fonds bevat Canadese uraniumaandelen en biedt blootstelling aan de herstellende uraniumindustrie.

De nieuwste uranium ETF is de Sprott Uranium Miners ETF (ARCA), een internationaal uraniumfonds met bedrijven uit Kazachstan, Canada en de VS. Een van de belangen is de Sprott Physical Uranium Trust, een fonds dat uitsluitend in fysiek uranium investeert en een populaire investeringsvehikel is geworden.

Investeren in Uranium Futures

Als derde optie kunnen beleggers zich richten op de futuresmarkt terwijl ze wachten op een verdere stijging van de uraniumprijs. Futures zijn financiële contracten die de koper verplichten om een activum te kopen (of de verkoper te verplichten te verkopen) op een vooraf bepaalde toekomstige datum en prijs.

CME Group (NASDAQ) biedt UxC uranium U3O8 futures aan, die U3O8 volgen en elk 250 pond van de brandstof vertegenwoordigen. NYMEX biedt ook U3O8 futures handelsopties aan. Futures zijn een belangrijk onderdeel van de markt omdat er momenteel geen beursgenoteerde, transparante prijsinstrumenten zijn die consumenten en leveranciers kunnen gebruiken om prijzen en risico’s te beheren. Bovendien bieden uranium futures beleggers een markt voor directe blootstelling aan de uraniumprijs.

Is Uranium een Goede Investering?

De opwinding rond uranium is groot, met veel experts die zeggen dat de markt een renaissance beleeft. John Ciampaglia, CEO van Sprott Asset Management, ziet veel zeer positieve factoren die de uraniummarkt van vandaag vormgeven. Hij benadrukt dat hoewel de marktcyclus moeilijk te voorspellen is, er nog veel groeipotentieel is.

In een interview met de Investing News Network (INN) in mei 2024, deelde Ben Finegold zijn optimisme over de dynamiek van de uraniummarkt en gaf hij advies aan beleggers. Hij denkt dat de prijs verder zal stijgen dan de $106 per pond in 2024.

Nucleaire energie levert momenteel 10 procent van de wereldwijde elektriciteit. In december hebben de Verenigde Staten en meer dan 20 andere landen zich ertoe verbonden om de nucleaire energiecapaciteit tegen 2050 te verdrievoudigen om netto-nul koolstofemissies te bereiken en klimaatverandering tegen te gaan. Naarmate de behoefte aan schone energie groeit en het overaanbod van uranium afneemt, zal de vraag naar deze energiebrandstof waarschijnlijk toenemen.

Investeren in uranium kan een goede kans bieden nu uraniumaandelen nog ruimte voor verbetering hebben.

You may also like

Bij Beleggen.tv is onze missie duidelijk: consequent sterke resultaten leveren die het vertrouwen van onze abonnees in ons rechtvaardigen.

Handige links

Nieuwsbrief

Recente updates

@2013 – 2024 – All Right Reserved. Beleggent TV BV