Beleggen in edelmetalen als zilver en goud gold lange tijd als een slimme keuze. Vooral wanneer ergens in de wereld zich een crisis voordoet waarop de markten reageren met een fiks koersverlies, zijn goud en zilver de fameuze veilige havens.
Vanzelfsprekend is het ook zo dat wanneer alles pais en vree is op de wereld de klompjes en baren hun glans verliezen. Maar niet getreurd; wanneer is het nou nìet ergens op de planeet onrustig?
In de gemiddelde beleggingsportefeuille kom je zilver vrijwel niet tegen. Minder dan 0,1% van de beleggers heeft momenteel dit edelmetaal in zijn mandje. Een financiële crisis drijft de vraag naar goud en zilver doorgaans behoorlijk op. Zo zagen we in de periode 2008 – 2011 nieuwe hoogtepunten in de koersontwikkeling van deze safe havens. In 2011 piekte zowel de zilverprijs als de goudprijs waarbij zilver steeg naar $48 en goud tot $1900. Het is wel zaak om van deze gelegenheden gebruik te maken en te verkopen. Want als de crisis is overgewaaid, zijn koersdalingen van ruim 60% geen uitzondering.
Zilver wordt dusdanig veel verwerkt door de industrie dat het metaal eerder als basisgrondstof dient dan als edelmetaal. Toch hangt de koers van zilver nauw samen met die van goud. Ook al verschillen goud- en zilverprijs als dag en nacht. En terwijl andere grondstoffen hun eigen koersverloop kennen, gedraagt zilver zich als buitenbeentje. Het is voor beleggers dus opletten geblazen. Zilver is echt iets voor gevorderden!
Zilvermijnen
Het aanbod van zilver komt voor 84% vanuit de mijnindustrie. Het overige aanbod komt vanuit de recycling. In de jaren voor 2008 kwam tussen de 5 en 10% van het aanbod vanuit de voorraad afbouw door overheden. Deze vorm van aanbod speelt sindsdien feitelijk geen rol meer in de zilvermarkt. Het aanbod van zilver via recycling was sinds de stijging in de zilverprijs wat sterker maar ligt sinds 2013 op een 10-jaars dieptepunt. Het aanbod vanuit de mijnsector is daardoor belangrijker dan ooit in de zilvermarkt.
Goud- en kopermijnen produceren zilver als bijproduct en zijn goed voor 58% van het totale aanbod. Primaire zilvermijnen leveren zo’n 30% van het totale aanbod. Deze sector is sterk afhankelijk van de zilverprijs. Wanneer de zilverprijs onder de kostprijs noteert zal het aanbod uit deze hoek sterk onder druk komen. Dat gebeurde bijvoorbeeld eind 2014. Eén van de grotere zilvermijnen, de First Majestic Silver Corp., staakte toen tijdelijk de verkoop van zilver vanwege een te lage zilverprijs. Zo’n situatie houdt tevens in dat nieuwe projecten dan niet worden opgestart en projecten met een hoge kostprijs worden afgebouwd of tijdelijk stopgezet.
In de afgelopen 70 jaar was er een overschot aan zilver. Inmiddels is deze buffer volledig verbruikt. De zilvermarkt zal de komende jaren een tekort laten zien tenzij beleggers zich terugtrekken. De concentraties van zilver in de grond binnen de mijnsector neemt de laatste jaren af. Daarnaast groeit de hoeveelheid relatief makkelijk te mijnen zilver niet meer. Sterker, naar verwachting zullen deze reserves binnen 20 jaar zijn uitgeput met als gevolg een veel hogere kostprijs.
Futures bepalen de prijs
De verhouding tussen vraag en aanbod op de zilvermarkt zou normaal gesproken moeten zorgen voor een lagere of hogere zilverprijs. Maar de prijs wordt bepaald op de papieren markt van futures. De verhouding in de papieren markt is evenwel volledig zoek. Binnen enkele dagen kan de volledige jaarlijkse zilverproductie in papieren contracten worden verkocht. Van fysieke uitlevering is nauwelijks sprake. De future markt is 100 maal groter dan de fysieke markt. Dit verklaart eigenlijk de daling in de zilverprijs de afgelopen jaren ondanks dat de fundamenten in de fysieke markt steeds beter worden.
Een situatie die niet houdbaar lijkt voor een langere periode. De zilverprijs kan immers langere tijd laag worden gehouden zolang er nauwelijks fysieke uitlevering wordt gevraagd in de future markt. Naar verwachting zal de fysieke markt de zilverprijs steeds meer gaan bepalen en lijkt een sterke stijging in de zilverprijs een kwestie van tijd.
Hoe kunt u beleggen in zilver?
Geïnteresseerde beleggers houden het wel en wee van de Precious Metals Subindex in de gaten, maar ook de Industrial Metals Subindex is interessant. Beleggen in zilver kan door het kopen van aandelen van zilvermijnbedrijven of van trackers/ETF’s.
Voor wie meer voelt voor individuele bedrijven, kan kiezen uit een aantal mijnbouwbedrijven. Zo is er het Britse Hochschild Mining (HOC). Het delft zilver en goud in Peru. Hochschild kenmerkt zich al tijden door een hoge koers/winstverhouding.
Zilver zelf in huis halen kan ook. Het kan in de vorm van munten of baren. Het nadeel van het bezit van baren is de 21% BTW die erover wordt berekend. Dat is erg nadelig voor het rendement.
Conclusie
Beleggen in zilver biedt enorme kansen. De zilvermarkt met een totale waarde van ruim $16 miljard is relatief klein. Extra vraag vanuit beleggers kan het huidige tekort sterk laten oplopen. De zilverprijs is erg volatiel en is hierdoor niet geschikt voor elke belegger. Zilver als onderdeel van uw beleggingsportefeuille, in welke vorm dan ook, is het overwegen zeker waard.