Beleggen in zilver kan door het kopen van aandelen van zilvermijnbedrijven of van trackers/ETF’s. Het fysiek in huis halen van zilver in de vorm van munten, bestek, juwelen of zelfs baren, kan natuurlijk ook.
Voor wie interesse heeft in beleggen in zilver, of zich tenminste wil oriënteren op het koersverloop; beleggers houden het wel en wee van de Precious Metals Subindex in de gaten, maar ook de Industrial Metals Subindex is interessant.
Beleggen in Zilver met ETF
Trackers (ook wel ETF) die deze index volgen kunnen eventuele aanwinsten zijn voor uw portfolio. Zo’n ETF is bijvoorbeeld de Sprott Physical Silver Trust. Oprichter van het Canadese Sprott Asset Management is Eric Sprott. Hij is één van de meest bekende personen in de zilvermarkt. Het fonds wordt verhandeld aan de New York Stock Exchange en tevens aan de Toronto Stock Exchange en heeft een directe relatie met de zilverprijs. Er wordt belegd in fysiek zilver dat verzekerd wordt opgeslagen in Canada. De jaarlijkse beheerskosten liggen onder de 1%.
Een andere voorname ETF is de ETFS Physical Silver (PHAG). Deze tracker noteert gewoon in euro’s. Een derde ETF is de iShares Silver Trust (SLV). Deze is nagenoeg vergelijkbaar met eerstgenoemde ETFS maar is net iets duurder met beheerkosten.
Voor wie korter op de bal wil spelen heeft Credit Suisse de VelocityShares 3x Long Silver ETN (USLV) op de markt gebracht. Deze tracker volgt de futures op zilver en is potentieel volatieler dan een ‘gewone’ ETF. De ETN wordt dagelijks gereset. Investeerders lopen bij dit product weliswaar meer risico maar het winstpotentieel ligt ook navenant hoger. Een beleggingsproduct voor gevorderden!
Van hetzelfde laken een pak is de ProShares Ultra Silver (AGQ). Ook deze speelt in op een korte termijn stijging van de zilverprijs. De hefboom (leverage) wordt ook hier dagelijks bijgesteld.
Beleggen in zilver mijnbouw
Voor wie meer voelt voor individuele bedrijven, kan kiezen uit een aantal mijnbouwbedrijven. Zo is er het Britse Hochschild Mining (HOC). Het delft zilver en goud in Peru. Hochschild kenmerkt zich al tijden door een hoge koers/winstverhouding.
Fresnillo (FRES) haalt goud en zilver naar boven in Mexico. Net als Hochschild wordt het aandeel echter verhandeld op de London Stock Exchange.
Peru en Mexico zijn ook het terrein van het Canadese Pan American Silver (PAAS). Wereldwijd is dit het als zesde genoteerd op de lijst van zilvermijnbouwbedrijven.
En het al genoemde First Majestic mag ook niet ontbreken op de lijst van potentiële beleggingen. Met 6 mijnen in Mexico brengt dit Canadese bedrijf flink wat zilver bovengronds. First Majestic heeft beursnoteringen in Canada, New York en zelfs in Frankfurt.
Let wel: Beleggen in zilvermijnen is een mogelijkheid om te beleggen in zilver maar dit is een zeer volatiele markt. De aandelenkoersen van de mijnen bewegen gemiddeld met factor 3 tot 4 ten opzichte van de zilverprijs. Daarnaast speelt de kwaliteit van het management, overheidsmaatregelen en andere externe risico’s een rol. U belegt immers meer in een bedrijf en niet puur in het edelmetaal.
De zilveren baren
Zilver zelf in huis halen kan ook. Het kan in de vorm van munten of baren. Het nadeel van het bezit van baren is de 21% BTW die erover wordt berekend. Dat is erg nadelig voor het rendement. Een baar zilver heeft ook best voordelen: het is eenvoudig te stapelen en wordt wereldwijd geaccepteerd wanneer men het weer wil verkopen. Baren zilver zijn er al vanaf 1 gram. De meest gangbare gewichten zijn 1 kilo, 250 en 500 gram. De zwaarste voorkomende baar weegt 15 kilo. Die is minder goed te transporteren.
Het kopen van fysiek zilver, zoals zilveren beleggingsmunten en zilverbaren, is alleen geschikt voor de lange termijn. Over zilveren munten wordt geen BTW gerekend. Daardoor ligt de prijs van munten een stuk lager dan de prijs van zilverbaren. Daarnaast bouwen de zilveren munten verzamelwaarde op wat een extra premie genereert op langere termijn. De opslag van fysiek zilver vraagt wel extra aandacht. Er zijn partijen die verzekerende kluisruimte aanbieden.