Connect with us

Waar moet een beginnende belegger op letten?

Investeren

Waar moet een beginnende belegger op letten?

We leven in een tijd zonder rente. Dit geeft meer redenen om beleggen, geld op de bank levert immers niets op. Dit wordt vaak herhaald, maar niet zonder reden. Maar waarom is het nu echt belangrijk en waar moet een beginnende belegger op letten?

Waarom moet ik beginnen met investeren?

Dit verschilt per belegger. Het kan een baan zijn, een manier om iets bij te verdienen, een hobby of een manier om vermogen te behouden of te laten groeien.

Hierin moeten we wel erg duidelijk zijn. Beleggen op de beurs is niet gemakkelijk en het is vaak niet iets wat er even naast kan. Het kan dan een hele dure hobby worden. Dit geldt meer voor actief dan voor passief beleggen.

Passief beleggen, voor de lange termijn, kan het vermogen laten groeien; of het kan vermogen opbouwen over de loop der jaren. Het is daarom niet onverstandig om al vanaf een jongere leeftijd over beleggen na te denken. Met het rente op rente effect kan dit een start zijn van een ruimer pensioen.

Met welk bedrag moet ik beginnen met beleggen?

Hier is uiteraard ook geen vast antwoord op te geven. Het is natuurlijk onverstandig om met het hele vermogen, of het hele salaris, te gaan beleggen. Een vuistregel is 10 procent van het salaris. Als hier al een deel van wordt afgedragen aan het pensioen, kan je dit percentage van de 10 procent afhalen.

Dit kan in het begin zinloos lijken, maar een paar honderd euro kan in de loop der tijd erg veel geld waard worden. Het is dan zaak om de winsten te herbeleggen en consistent (maandelijks of jaarlijks) bij te blijven storten.

Uiteraard is het niet nodig om alleen passief te beleggen. Weet wel dat meer en sneller rendement meer risico met zich meebrengt. Dit kan wat zenuwen met zich meebrengen. Het is dan zaak om niet met geld te beleggen dat je niet kunt missen.

Wat is het verschil tussen actief- en passief beleggen?

Actief beleggen is vaker op de korte termijn gericht en er worden meer transacties gedaan om het rendement te maximaliseren. Een actieve belegger houdt zich dagelijks bezig met zijn portefeuille en houdt de markten continu bij. De actieve belegger koopt en verkoopt vaak losse aandelen. Aandelen zijn volatieler en daardoor risicovoller. De rendementen, maar ook de verliezen, van een actieve belegger lopen vaak hoger op dan die van een passieve belegger.

De passieve belegger heeft de focus vaak meer op de langere termijn. Aandelen met een stabiel dividend en een bewezen businessmodel, ETFs en verschillende obligaties zijn voorbeelden van redelijk passieve beleggingen. De passieve belegger voert ook minder transacties uit.

Jongere beleggers kunnen meer risico nemen. Er is namelijk nog genoeg tijd om eventuele verliezen goed te maken. Dat gezegd hebbende is het altijd aan te raden om een deel passief te beleggen. De juiste spreiding is voor ieder zelf te bepalen.

Hoe te beginnen met beleggen?

Veel lezen is een pre. Kennis is in de beleggingswereld erg belangrijk. Hoe meer een belegger weet, hoe beter de beslissing is die hij of zij maakt. Daarnaast is het erg belangrijk om de belegginsproducten goed te begrijpen voordat er in belegd wordt. Zo kunnen CFDs en opties leiden tot verliezen groter dan de inleg -als er niet goed mee wordt omgegaan.

De volgende stap is het uitzoeken van de juiste broker. Een belegger doet er goed aan om een broker te vinden die bij de beleggingsstijl past. Een actieve handelaar heeft een andere broker nodig dan een passieve handelaar. Let hier dus goed op.

De kosten zijn hier erg belangrijk. Uiteindelijk draait beleggen om het rendement. Dit is voor iedereen te doen, zolang er niet te laconiek mee wordt omgegaan. Beleggen is een vak dat met ervaring geperfectioneerd wordt.

Continue Reading
Bekijk deze gerelateerde artikelen:

Meer beursupdates Investeren

To Top