Home » Laatste updates » Dit is waarom groene obligaties nu zo populair zijn…

Dit is waarom groene obligaties nu zo populair zijn…

by de Redactie
0 comment

Groene obligaties winnen snel aan populariteit onder beleggers die op zoek zijn naar rendement en tegelijkertijd hun milieubewustzijn willen tonen. In het eerste kwartaal van dit jaar bereikte de uitgifte van duurzame schulden een recordhoogte van $273 miljard, aldus een rapport van de non-profitorganisatie Climate Bonds Initiative (CBI).

De Opmars van Groene Obligaties

Groene obligaties, gebruikt door landen of bedrijven om milieuprojecten te financieren, zagen een stijging van 43 procent ten opzichte van het vorige kwartaal, met een totaal van $195,9 miljard. CBI voorspelt dat de uitgifte van groene obligaties dit jaar de grens van $1 biljoen zal bereiken.

Zoals bij meer conventionele vastrentende waarden, heeft de vraag naar duurzame schulden een boost gekregen door de hoge rentetarieven. Echter, een belangrijke factor is de afnemende “greenium” — het rentevoordeel dat uitgevers van groene obligaties genieten. Dit betekent dat beleggers in veel gevallen kunnen investeren in duurzame schulden zonder in te leveren op rendement.

“Beleggers willen dit, want zelfs als je de groene obligatie tegen dezelfde prijs krijgt, krijg je het groene label gratis,” zegt Alan Siow, co-hoofd van emerging market corporate debt bij Ninety One. “Voor deze uitgevers is het rationeel. Ze drukken tegen dezelfde of betere prijs in groen.”

Belangrijke Marktbewegingen

Na een traag 2023 was de VS in het eerste kwartaal van dit jaar de grootste bron van groene obligaties, met een gecombineerde uitgifte van $27,6 miljard. In maart werd Constellation Energy het eerste Amerikaanse bedrijf dat een groene obligatie uitgaf voor de financiering van kernenergie, met een uitgifte van $900 miljoen.

Ook opkomende markten hebben meer groene schulden uitgegeven. Ivoorkust bracht in januari een duurzame obligatie van $1,1 miljard op de markt, de eerste dollar-obligatie in zeven jaar. Daarnaast gaf het land $1,5 miljard aan conventionele obligaties uit, omdat frontiermarkten nieuwe beleggers proberen te lokken met hoogrentende schulden.

Verschil met ESG-Aandelenfondsen

De rush naar duurzame schulden staat in scherp contrast met de uitstroom van beleggers uit aandelenfondsen die zich richten op milieuvriendelijke, sociale en governance (ESG) criteria. Slechte prestaties, greenwashing-schandalen en politieke tegenwind hebben veel beleggers doen afkeren van ESG-gelabelde aandelen, wat leidde tot hun eerste jaar van netto-uitstroom.

Voor uitgevers blijven groene obligaties aantrekkelijk, ook al is de prijskorting kleiner dan voorheen. “Er is een lopend debat of er wel een greenium is. Ik zou zeggen dat er niet voldoende greenium is om puur op basis van de prijs uit te geven,” zegt Viktor Szabo, investeringsdirecteur bij Abrdn. Maar groene uitgevers kunnen een ander profiel van kredietverstrekkers aantrekken — “meer stabiele beleggers, meer vaste handen.”

De Toekomst van Groene Obligaties

Ondanks enige scepsis blijft het potentieel voor groene obligaties groot. Caroline Harrison, auteur van het CBI-rapport, stelt dat ongeveer 30 procent van de groene obligaties tegen lagere rendementen wordt geprijsd dan hun traditionele tegenhangers. Dit betekent dat er nog steeds voordelen zijn voor uitgevers om groene obligaties uit te geven.

Hoewel sommige fondsbeheerders sceptisch blijven, zoals Stephen Snowden van Artemis, wijzen anderen op de belangrijke signaalfunctie van groene obligaties. “Het is belangrijk dat het soevereine land een serieuze inzet op transitie en klimaat toont,” zegt Nicolas Jaquier van Ninety One.

Groene obligaties blijven dus een cruciaal instrument voor bedrijven en overheden die hun milieubeleid willen financieren en een breder publiek van milieubewuste beleggers willen aantrekken. Terwijl de wereld streeft naar netto-nul koolstofemissies en een duurzame toekomst, zullen groene obligaties waarschijnlijk een steeds grotere rol spelen in de wereldwijde financiële markten.

You may also like

Bij Beleggen.tv is onze missie duidelijk: consequent sterke resultaten leveren die het vertrouwen van onze abonnees in ons rechtvaardigen.

Handige links

Nieuwsbrief

Recente updates

@2013 – 2024 – All Right Reserved. Beleggent TV BV