Home » Laatste updates » Investeren voor beginners

Investeren voor beginners

by Redactie Beleggen.TV
0 comment

Door geld opzij te zetten in investeringen die in waarde kunnen stijgen in de toekomst, is grotere financiële veiligheid de toekomst. Nu dat de beslissing is genomen te beginnen met investeren, is het belangrijk tijd te investeren in het leren hoe te beleggen. Met dat in gedachte beschrijven wij een aantal basis concepten.

Waarom investeren?

Het makkelijke antwoord op de vraag is: rijkdom creëren. Investeringen in aandelen hebben over het algemeen een jaarlijks gemiddeld rendement van 9%. Met een investering van €10,000 zou dit over 30 jaar groeien tot bijna €315,000. Investeren kan helpen financiële doelen te behalen, zoals een aanzienlijk pensioen of onderwijs betalen.

Hoeveel investeren?

Er is geen enkel antwoord dat deze vraag in zijn geheel beantwoord. Over het algemeen is het verstandig om ongeveer 10% van het maandelijkse loon te investeren. Wordt er bijvoorbeeld al 4% aan pensioen bijgedragen, dan blijft er nog 6% over om zelf te investeren.
Het is belangrijk zo vroeg mogelijk te beginnen en een gewoonte van investeren te maken. Een investering van €100 per maand lijkt weinig, maar loopt in de loop der jaren flink op en kan een grote impact hebben na verloop van tijd

Basis soorten investeringen

Er zijn vele mogelijkheden tot investeren, van aandelen tot obligaties tot kunst en oude munten.
Investeringen via een pensioenplan zijn vaak beperkter en omvatten doorgaans:

  • Aandelen: Aandelen vertegenwoordigen gedeeltelijk eigendom van één of meerdere bedrijven. Wanneer een bedrijf het goed doet, stijgt de aandelenprijs in waarde. Aandelen hebben een hoog potentieel op lange termijn, maar dragen meer risico dan andere investeringen.
  • Obligaties: Ook bekend als vaste inkomsten investeringen, obligaties brengen stabiele inkomsten. Hoewel obligatie waarde kwetsbaar voor het renteniveau, zijn ze doorgaans stabieler dan aandelen.
  • Geld: Naast fysiek geld behoren deposito’s en bankaccounts ook tot deze categorie. Geld investeringen hebben een laag risico en het laagste potentiele rendement.
  • Beleggingsfondsen en ETFs: Geld van verschillende investeerders wordt geïnvesteerd in een assortiment van aandelen, obligaties en andere investeringen. Een S&P 500 ETF investeert bijvoorbeeld in alle 500 aandelen waar de index uit bestaat.
Allocatie van investeringen

Omdat aandelen erg volatiel zijn, maar het hoogste potentieel op rendement hebben, zijn deze interessanter voor jonge investeerders. Daarentegen zijn obligaties erg voorspelbaar, wat ze geschikter maakt voor een oudere belegger met een lagere risico tolerantie. Geld investeringen zijn doorgaans geen goed idee, tenzij op korte termijn veel geld nodig is. De juiste verspreiding van investeringen kiezen is een belangrijke stap bij het opzetten van een strategie.

Actief of passief investeren?

Er zijn twee manieren te investeren. Bij actief investeren wordt geïnvesteerd in individuele aandelen en obligaties of worden obligatiefondsen gekocht die actief door professionals worden gemanaged. Het doel van een actieve belegger is de markt te verslaan.
Anderzijds is er passief beleggen, dit houdt ik dat men gelijke prestaties als de markt probeert te behalen. De S&P 500 ETF is een passieve vorm van investeren en volgt de resultaten van de S&P 500.

De belangrijkste vraag is hoeveel tijd er beschikbaar is voor beleggen. Wanneer er genoeg tijd is om individuele aandelen te onderzoeken dan is actief beleggen een interessante optie. Wanneer dit niet het geval is, is er niets mis met passief investeren. Miljardair Warren Buffett gelooft dat passief beleggen de beste keuze is voor de meeste beleggers.

Hoe aandelen te kiezen om in te beleggen?

Wanneer wordt gekozen voor actief beleggen is het verstandig het verschil tussen beleggen en speculeren te begrijpen. Beleggen is een activiteit die zich op lange termijn uitbetaald. Speculeren is vergelijkbaar met gokken door te jagen op korte termijn winsten.
Met dat in gedachte zijn er bepaalde typen aandelen welke goed zijn voor lange termijn investeringen. Disney, Johnson & Johnson en Apple zijn voorbeelden van dit soort aandelen.

 

Hoe te beginnen met beleggen?

Zodra u een goed begrip heeft van de basis van beleggen en een plan heeft gemaakt is de volgende stap een brokerage account te openen en het plan uit te voeren. Doe goed onderzoek naar verschillende aanbieders, omdat er grote verschillen zijn tussen de kosten en mogelijkheden. Als beginnende belegger is het verstandig een aanbieder te zoeken welke toegang biedt tot onderzoek en scholingen. Dit maakt het een stuk makkelijker wanneer ondersteuning is vereist of er gaande weg vragen ontstaan.

You may also like

Bij Beleggen.tv is onze missie duidelijk: consequent sterke resultaten leveren die het vertrouwen van onze abonnees in ons rechtvaardigen.

Handige links

Nieuwsbrief

Recente updates

@2013 – 2024 – All Right Reserved. Beleggent TV BV