Home » Laatste updates » The battle of Mélia Hotels en NH Hotel Group

The battle of Mélia Hotels en NH Hotel Group

by Redactie Beleggen.TV
0 comment

Beleggen aan de Costa Brava? Het kan. Mélia Hotels International en NH Hotel Group zijn beide Spaanse hotelketens en ze hebben beide veel potentieel om te groeien de komende tijd. Als u ook wilt kunnen profiteren van het succes van de Costa Brava, dan is dit voor u een must read.

Mountainshield is een beleggingsfonds dat altijd op zoek is naar de crème de la crème in de beleggingswereld. Welke aandelen geven het hoogste rendement? Hiervoor houden wij ons zelf altijd op de hoogte van de laatste trends en ontwikkelingen binnen voor de belegger interessante sectoren.

Mélia Hotels International back at it?

Mélia Hotels is een Spaanse hotelketen, opgericht in de jaren ’50 van de vorige eeuw. Het bedrijf kent een glorievolle geschiedenis. Het slaagde er in 1984 in om de grootste hotelketen van Spanje te worden en heeft deze positie tot op de vandaag weten te behouden.

Als we naar de cijfers kijken, dan zien we zeker terugkomen dat Mélia zijn positie heeft weten te consolideren in de markt. Het heeft op dit moment 375 hotels in 43 landen. Het wist in 2017 tevens een omzetstijging van 4.6% te laten zien ten opzichte van 2016. Ook wist het de brutowinst met circa 10% te verhogen. Daarnaast slaagde het bedrijf erin om de omzet per kamer met 5.6% te verhogen. Deze cijfers getuigen zeker van een financieel gezond bedrijf. Al helemaal als we kijken naar de instabiliteit waarin Mélia deze cijfers heeft weten te realiseren. Het jaar 2017 stond namelijk in het teken van de instabiele politieke situatie in Catalonië. In deze regio heeft het bedrijf een aanzienlijke hoeveelheid hotels gevestigd. Daarnaast hebben de orkanen Irma en Maria in diezelfde periode ook een significante hoeveelheid schade toegebracht aan de hotels van Mélia.

Mélia is eigenlijk continu bezig om zijn internationale positie te consolideren. Dit doet het door nieuwe vestigingen te openen in gebieden met veel toeristisch potentieel.

Kortom, Mélia Hotels International heeft het niet slecht gedaan in de afgelopen decennia. De vraag is echter of het zichzelf staande zal weten te houden in de alsmaar competitiever wordende markt. Concurrenten zoals Airbnb, Trivago en Hilton maken het er niet makkelijker op. En u weet het; aan de top komen is knap, aan de top blijven is moeilijker.

NH Hotel Group

Navarra Hoteles (NH) Group is eveneens een Spaanse hotelketen, opgericht in 1978. Er is echter wel één verschil met Mélia. Mélia richt zich namelijk voornamelijk op de Spaanse markt, waardoor het meer profiteert van groei in de Spaanse markt dan NH Hotel Group. Het logische nadeel hiervan is echter natuurlijk ook meteen dat het sneller pijn lijdt, als de Spaanse toeristenmarkt daalt.

NH Hotel Group is dus vooral een bedrijf dat zich op de internationale markt richt. Het fuseerde in 2007 met Krasnapolsky, een Nederlandse hotelketen. Hiermee werd het de vijf na grootste hotelketen van Europa. In Nederland is het ongewoon dat een hotelketen beursgenoteerd is. Objectief gezien is het voor een hotelketen echter niet meer dan logisch dat het op de beurs te vinden is. De hotelindustrie is immers een kapitaalintensieve industrie en waar kan men beter geld ophalen dan op de beurs?

NH Hotel Group heeft eveneens over de afgelopen jaren geen slechte cijfers laten zien. Ook bij NH is de omzet per kamer gestegen en wel in vier jaar tijd met meer dan 26%. De omzet van het bedrijf ging ook van €1,265 miljard in 2014 naar €1,571 miljard in 2017. Het zal niet als een verrassing komen dat ook de brutowinst de afgelopen jaren is gestegen.

Samenvattend, staat ook dit bedrijf er financieel goed voor. Het bedrijf heeft zijn positie op de markt weten te consolideren door meerdere overnames te doen. Het is echter de vraag of dit de komende jaren ook zal resulteren in stijgende winsten. Het heeft daarnaast, net als Mélia Hotels, te maken met concurrentie van nieuwe bedrijven.

NH Hotel Group en Mélia Hotels op de balans

Volgens ons heeft de markt van hotels de komende jaren zeker nog potentieel. Althans als de algemene economische voorspoed voortzet, want daar is de hotelmarkt immers van afhankelijk. Beide bedrijven hebben de afgelopen jaren goede cijfers laten zien, maar het gaat er natuurlijk om of ze dit weten te handhaven.

You may also like

Bij Beleggen.tv is onze missie duidelijk: consequent sterke resultaten leveren die het vertrouwen van onze abonnees in ons rechtvaardigen.

Handige links

Nieuwsbrief

Recente updates

@2013 – 2024 – All Right Reserved. Beleggent TV BV